Meny

EU advarer mot livsfarlige leker

Et eksempel på et farlig produkt, en grisemaske for barn, ble vist frem i forbindelse med en pressekonferanse i Brussel mandag. Foto: Laurent Dubrule / Epa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra eksploderende «hoverboard» til en kreftfremkallende barnepysjamas, advarer EU mandag mot en stri strøm av farlige produkter.

Fra EUs kontorer i Brüssel ble det i fjor utstedt 2071 advarsler om utrygge produkter. Produktene er alt fra leker til klær og husholdningsutstyr. Det er en viss nedgang i slike varsler siden 2014, men fremdeles grunn til bekymring, mener EU.

Kina er fremdeles den største produsenten av varene som får alarmen til å gå i EU. Landet står bak 62 prosent av alle de tvilsomme produktene på EU-listen.

EU-kommisjonæren for forbrukere, Vera Jourova, holdt mandag pressekonferanse om unionens varslingssystem for farlige produkter i Brussel i Belgia. Foto: Laurent Dubrule / Epa

EUs kommisjonær for forbrukerspørsmål, Vera Jourova, sier hun vil reise til Beijing i juni i et forsøk på å begrense den enorme mengden tvilsomme produkter som strømmer til unionens grenser.

– Vi står overfor to utfordringer: nettsalg som bringer produkter direkte til konsumentenes hjem som pakkepost, og det betydelige nærværet av kinesiske produkter, sier Jourova.

Les også: Storaktør solgte helsefarlig og ulovlig russeleketøy

Leker er den vanligste typen produkter som blir stanset før de kommer i handelen i EU, og utgjorde 27 prosent av produktene på listen, fulgt av klær med 17 prosent, motoriserte farkoster med 10 prosent, elektrisk utstyr med 9 prosent og smykker med 6 prosent, melder AFP.

Farer knyttet til kjemikalier var vanligst, fulgt av fare for å skade seg på produktene, kvelning, støt og brann.

Blant de farlige varene som ble utstilt i Brussel mandag var en lettantennelig grisemaske for barn, og en trompet med et avtagbart munnstykke som kan føre til at barn kveles.

Les også: Spillkonsoller inneholder farlige kjemikalier

«Hoverboard» eller «elbrett» var en særlig kilde til bekymring i fjor. Et hadde en produksjonsfeil som gjør at den blir overopphetet ved fullading og kan antenne eller eksplodere.

Blant de utstilte produktene var en barnepysjamas med et søtt dyremotiv. De er produsert i Kina og inneholder fargestoffer som kan opptas av huden og forårsake kreft, cellemutasjon og påvirke forplantningsevnen.

Her kan du besøke EUs hjemmeside for varslingssystemet Rapid Alert.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus