Åpen for alle - alltid

Obama etterlyser et sterkere Europa

USAs president Barack Obama.
USAs president Barack Obama. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden trenger et sterkt Europa, sier USAs president Barack Obama og frykter europeerne har tatt for lett på sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger et sterkt Europa som bærer sin del av byrden for vår felles sikkerhet, sier Barack Obama.

Han er på Europa-besøk før Jens Stoltenberg holder toppmøte i Polen for 28 NATO-landene til sommeren. Og den amerikanske presidenten er klar på hva han vil kreve av alliansepartnerne.

– Jeg vil insistere på at vi alle innfrir forpliktelsene våre. Alle NATO-land må bidra med sin del, det vil si 2 prosent av brutto nasjonalproduktet til vår felles sikkerhet. Noe som ikke alltid skjer, sier Obama på besøk i Hannover i Tyskland.

– Og jeg skal være ærlig. Noen ganger har Europa tatt for lett på sitt eget forsvar.

Det er bare et knippe NATO-land som innfrir 2-prosentmålet, og verken Norge eller Obamas vertsland Tyskland er blant dem.

Les også: Obama ber NATO-land bruke mer på forsvaret

IS-kamp

Den amerikanske presidenten sier kampen mot ekstremistene i IS står i første rekke, og han kunngjør at USA styrker det militære nærværet i Syria med inntil 250 personer. De skal ikke «lede kampen på bakken», men bistå lokale styrker og drive opplæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i IS-kampen etterlyser Obama mer Europa.

– Europeiske land står for viktige bidrag mot IS. Men Europa, inkludert NATO, kan gjøre mer, sier Obama og vil ha flere land med i luftangrepene mot IS og i opplæringen av lokale styrker.

Les også: Belgia tror IS har sendt nye krigere til Europa

Minitoppmøte

Senere mandag skulle Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel møte britenes statsminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi.

Også der var kampen mot IS ventet å bli viktig. Før minitoppmøtet valgte Obama dessuten å understreke behovet for samling i et mer splittet Europa.

– Et sterkt og samlet Europa er nødvendig for oss alle. Europas sikkerhet og velstand er udelelig fra vår, sa han og fremhevet EUs samling av over 500 millioner mennesker som «en av de største politiske og økonomiske oppnåelsene i moderne tid».

– Kanskje trenger dere en utenfra til å minne dere på hvor viktig det er, det dere har oppnådd, sa Obama.

Les også: Kraftig fall i inntektene til IS