Meny

PKK varsler opptrapping i opprøret mot Tyrkia

Ødeleggelsene er store i mange byer som følge av kampene mellom PKK-krigere og tyrkiske regjeringsstyrker sørøst i Tyrkia, her i småbyen Idil 31. mars. Foto: Sertac Kayar / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PKK er klar til å trappe opp kampen mot Tyrkia som svar på regjeringens militæroffensiv, sier den kurdiske opprørsbevegelsens leder.

Siden den to år lange våpenhvilen brøt sammen i fjor, har Tyrkia ført en voldsom militæraksjon mot det kurdiske arbeiderpartiet sørøst i landet.

President Recep Tayyip Erdogan trapper opp krigen, sier PKK-leder Cemil Bayik i et intervju med BBC.

– Kurderne kommer til å forsvare seg til siste slutt. Så lenge dette er den tyrkiske holdningen, kommer PKK selvfølgelig til å trappe opp krigen, sier Bayik, som er bevegelsens militære leder.

Mange sivile drept

Tyrkia, EU og USA omtaler PKK som en terrororganisasjon. Siden i juli i fjor har hæren innført døgnkontinuerlige portforbud i en rekke byer sørøst i Tyrkia, der flertallet av befolkningen er kurdere.

Siden det er ifølge International Crisis Group over 200 sivile drept, i tillegg til minst 300 kurdiske krigere. Erdogan hevdet tidligere i april at 5.000 PKK-medlemmer var drept, i tillegg til 355 medlemmer av tyrkiske sikkerhetsstyrker.

Erdogans rådgiver Ilnur Cevik fastslår overfor BBC at forhandlinger med PKK er uaktuelt.

– De prøver å opprette en separat stat i Tyrkia, dette er direkte løsrivelse, sier han.

Vil ha rettigheter

Bayik avviser at PKK kjemper for å opprette en kurdisk stat innenfor Tyrkias grenser.

– Vi ønsker ikke å splitte opp Tyrkia. Vi ønsker å bo innenfor grensene av Tyrkia, i frihet i vårt eget land. Kampen kommer til å fortsette helt til kurdernes medfødte rettigheter respekteres, sier den kurdiske lederen.

Tyrkisk uforsonlighet er ifølge Bayik årsaken til at PKK nå varsler en opptrapping av konflikten.

Tyrkiske styrker betrakter åstedet etter et bilbombeangrep mot spesialpolitiets minibuss i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia 31. mars. Foto: Stringer / Reuters

– Ikke bare i Kurdistan, men i resten av Tyrkia også, framholder han.

– Erdogan vil at alle kurdere overgir seg. Hvis de ikke overgir seg, vil han drepe alle kurdere. Han sier dette åpent og legger ikke skjul på det, sier Bayik.

Bombeangrep

PKK har blitt anklaget for en rekke angrep i Tyrkia de siste månedene. En radikal utbrytergruppe fra PKK, Kurdistans frihetsfalker (TAK), sier de sto bak to blodige bombeangrep som kostet totalt over 60 menneskeliv i hovedstaden Ankara i februar og mars.

PKKs blodige opprør for uavhengighet fra den tyrkiske regjeringen startet i 1984. En lang kamp for større selvstyre og bedre rettigheter for kurdere i Tyrkia har i årene som fulgte, kostet titalls tusen mennesker livet.

«Terrorpropaganda»

I senere tid har den kurdiske kampen dreid seg mer om økte kulturelle og språklige rettigheter enn uavhengighet. Den fengslede PKK-grunnleggeren Abdullah Öcalan oppfordret i mars 2013 til våpenhvile. Spenninger knyttet til krigen i nabolandet Syria bidro til at konflikten blusset opp igjen i fjor.

Erdogan har foreslått å ta det tyrkiske statsborgerskapet fra tilhengere av kurdiske opprørere. Hans statsminister Ahmet Davutoglu forsøker å endre Tyrkias grunnlov slik at kurdiskvennlige parlamentsmedlemmer som er anklaget for såkalt «terrorpropaganda», kan straffeforfølges.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus