Meny

Hevder å ha drept 800 al-Qaida-krigere i Jemen

Folk titter på ruinene i byen Mukalla i Jemen etter et luftangrep fra den saudiledede militærkoalisjonen ble utført søndag. Foto: Stringer / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia hevder at over 800 al-Qaida-krigere er drept i angrep mot byen Mukalla sørøst i Jemen de siste dagene.

Ifølge det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA tok regjeringsvennlig milits, støttet av bakkestyrker fra De forente arabiske emirater og med flystøtte fra Saudi-Arabia kontroll over Mukalla i helgen.

– Operasjonen resulterte i at flere enn 800 medlemmer og noen ledere av al-Qaida ble drept, opplyser militære kilder.

Opplysningene er ikke bekreftet fra andre kilder, og meldingen sier heller ingenting om sivile ofre under den voldsomme offensiven mot hovedstaden i Hadhramaut-provinsen.

Det bor om lag 200.000 mennesker i Mukalla, som militante islamister med bånd til al-Qaida tok kontroll over i april i fjor.

Liten motstand

– Da vi inntok sentrum av Mukalla, møtte vi liten motstand fra al-Qaida-krigerne, som rømte vestover mot ørkenen, sier en militær offiser.

De saudiledede styrkene skal også ha gjenerobret Mina al-Dhaba-oljeterminalen i Shehr øst for Mukalla, samt Riyan-flyplassen og en stor militærleir som ligger i utkanten av byen.

Al-Qaida på den arabiske halvøya (AQAP) regnes av vestlig etterretning som den farligste avleggeren av al-Qaida og har tatt på seg ansvaret for flere terroraksjoner i Vesten tidligere.

Fredsforhandlinger

Offensiven mot al-Qaida kommer samtidig med at representanter for Jemens saudistøttede regjering og Houthi-opprørere sitter sammen i Kuwait by, i et forsøk på å få slutt på den 13 måneder lange krigen i Jemen.

De FN-støttede fredsforhandlingene er nå inne i sitt femte døgn, men har hittil vært resultatløse.

Over 6.400 mennesker er drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, over halvparten av dem ifølge FN sivile.

11. april trådte det i kraft en våpenhvile, som partene anklager hverandre for å ha brutt gjentatte ganger.

Droneangrep

I ly av krigen mellom den saudiledede koalisjonen av Golfstater, har AQAP styrket sin stilling i Jemen.

USA har gjennomført flere droneangrep mot antatte AQAP-medlemmer i landet de siste årene, senest i mars da flere titalls opprørere skal ha blitt drept i et amerikansk angrep mot en treningsleir i Hadramawt-provinsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus