Miljøpolitiker satte fyr på elv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville bevise forurensing, men hadde aldri forventet et slikt flammehav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikeren Jeremy Buckingham, fra partiet Greens party, ville bevise påvirkningen til elven Condamine i Queensland i Australia , etter at det ble startet såkalt «fracking» en drøy kilometer unna.

Brant i over én time

Han tente en lighter over elven, som øyeblikkelig flammet opp. Elven var tydelig forurenset med metan.

– Det boblet opp så mye gass gjennom leven at den store flammen holdt seg i over en time, opplyser Buckingham til ABC News Australia.

Omstridt

Fracking, også kjent som hydraulisk oppsprekking er en omdiskutert og kritisert av mange naturvernorganisasjoner. Metoden går på å injisere væske under trykk gjennom et borehull. Dette får gassrike skiferlag til å sprekke og gass frigjøres.

Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

Det har lenge blitt rapportert om at det kommer bobler opp fra elven og at dette skyldes boringen. En analyse fra 2013 sa at boringen kunne være en medvirkende årsak til boblingen, men at det også kunne skyldes naturlige fenomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boreselskapet: - Ikke farlig

Boreselskapet har sagt i en uttalelse at de forstår lokalbefolkningens bekymring, men de mener at gassboblene ikke er farlige for naturen eller folks sikkerhet, «så lenge man benytter seg av sunn fornuft og opptrer ansvarlig rundt dem».

Fracking er forbudt i flere land. USA og Canada er landene der metoden er mest utbredt. I Norge brukes den ikke, men Statoil har i flere år vært tungt involvert i flere av de største frackingområdene i USA.

Les også: Seks millioner amerikanskere drikker blyholding vann