Meny

Dronning Elizabeth fyller 90 år

Se de historiske videobildene fra dronning Elizabeths lange liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store dagen feirer hun med familiemiddag og kake bakt av en realitystjerne.

De største arrangementene i anledning jubileet finner sted i juni, og på selve bursdagen vil det meste av feiringen skje sammen med familien.

Men dronningen kommer til å møte briter som ønsker å hylle henne utenfor Windsor Castle. Her vil hun tenne den første av 10.000 lykter og varder som skal brenne rundt om i Storbritannia i anledning fødselsdagen.

I forbindelse med dronningens 90-årsdag har fotografen Annie Leibovitz tatt disse helt spesielle bildene: (artikkelen fortsetter under)

Hun kan også glede seg til en kake bakt av Nadiya Jamir Hussain, vinneren av det populære reality-showet «Great British Bake Off».

I tillegg skal dronningen feires med en familiemiddag arrangert av hennes eldste sønn prins Charles, skriver NTB.

Ingen klassisk pensjonisttilværelse

Selv om Elizabeth nå feirer 90, har hun ikke gitt noen signaler som tyder på at hun ønsker å pensjonere seg med det første. 70 prosent av britene mener verdens lengst regjerende kvinnelige monark bør sitte på tronen så lenge som mulig, ifølge en fersk meningsmåling.

Les også: Elizabeths eventyrlige dronningliv

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fire tronarvinger er med på dette bildet. Fra venstre: Prins Charles, dronning Elizabeth, prins George og prins William. Foto: EPA / NTB scanpix.

Elizabeth Alexandra Mary ble født med keisersnitt i London i 1926.

Hun var datter av prins George VI, som for få år siden ble portrettert av Colin Firth i filmen «Kongens tale», og nummer tre i tronfølgen. George ble konge etter at hans bror abdiserte.

Tronen overtok hun den 6. februar 1952. Da døde hennes far kong George VI mens Elizabeth var på ferie i Kenya sammen med sin ektemann. Da var hun bare 25 år gammel. Kroningen fant sted i juni samme år.

Den 9. september 2015 passerte hun tippoldemoren dronning Victoria i tid på tronen, med mer enn 63 år og 216 dager som monark.

Dette bildet skal forestille Elizabeth som treårng.

I anledning rekorden i fjor henviste en talsperson ved det britiske hoffet til dronning Elizabeths tale til folket på myndighetsdagen hennes i 1947:

– Jeg erklærer foran dere alle at jeg i hele mitt liv, enten det blir langt eller kort, skal hengi meg til å tjene dere, sa 21-åringen, som da var prinsesse.

– Hele livet betyr hele livet, kommenterer hoffet da.

Les også: Dronning Elizabeth setter verdensrekord: – Ikke noe hun ønsker å feire

Et samfunn i forandring

Få monarker har måttet takle et samfunn i forandring på samme måte som dronning Elizabeth.

Allerede som 13-åring forelsket hun seg i sin kommende mann, gresk-danske prins Philip. Men de giftet seg først da hun var 21 år gammel. To år hadde gått siden krigen var over, men materialer til kjolen måtte kjøpes med rasjonskort.

Ekteskapet var kontroversielt fordi Philip hadde lav økonomisk status og to av søstrene hans hadde giftet seg med tyske nazister. I 1948 fikk de sin første sønn, Charles.

Les også: Gammel film viser dronningen gjøre nazihilsen

25 år og verdens mektigste dronning

Den 6 februrar 1952, døde hennes far kong George VI. Elizabeth var på ferie i Kenya og fikk høre nyheten av sin ektemann.

2. juni 1953 blir Elizabeth kronet som dronning.

Da Elizabeth II ble kronet til dronning i Westminister Abbey i juni 1952, var den første som ble vist på direktesendt tv. Innkjøpet av britiske tv-lisenser doblet seg i løpet av tiden før kroningsseremonien og for mange var dette første gang de så på tv. Over 20 millioner briter fulgte med da dronningen fikk kronen plasser på hodet.

Glamorøs eventyrdronning

50-åras Elizabeth ble sett som en glamorøs eventyrdronning i den engelske offentligheten.

Elizabeth II ble ikke bare Storbritannias nye dronning. Hun ble også dronning over det britiske samveldet og land som Canada, Australia, New Zealand, Sør-Afrika, Pakistan og Ceylon.

I løpet av de neste tiårene la hun ut på en rekke omfattende reiser i landene hun var dronning i. Elizabeth II var blant annet den første britiske monarken som besøkte Australia. Det sies at tre fjerdedeler av landets befolkning møtte opp for å se henne.

Les også: Australske politikere vil si farvel til dronningen

«En manns mot og hjerte»

Elizabeth II ble opprørt over å bli behandlet som en filmstjerne når hun besøkte urolige områder. I 1961 dro hun til Ghana, der presidenten levde i konstant fare for å bli utsatt for attentat. Hun fikk raskt ord på seg for å ha «hjertet og motet til en mann».

I løpet av 60- og 70-tallet løste over 20 land seg fra kolonimakten Storbritannias tid som verdens mektigste nasjon var definitivt over.

I 1981 giftet Elizabets sønn Charles seg med Lady Diana Spencer. Hennes barns vaklende ekteskap og den stadig mer aggressive tabloidpressen skulle komme til å utfordre forholdet mellom det britiske kongehuset og folket.

Les også: Storbritannia innfører likestilling for tronarvinger

- Et forferdelig år

Året 1992 var «et forferdelig år» uttalte dronningen. I løpet av dette året ble alle hennes barn enten skilt eller separert. Winsdor Castle ble rammet av en omfattende brann og Elizabeth II møtte demonstranter som kastet egg på henne under et besøk i Dresden i Tyskland.

Dronning Elizabeth tok avskjed med vertskapet på Slottet etter et knapt to døgn langt offisielt besøk i Norge i 2001. Bildet viser fra v. dronning Elizabeth og kong Harald, bak dronning Sonja og prins Philip. Sonja i lys gul drakt, Elizabeth i dyp rosa drakt og hatt. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix.

Monarkiet i Storbritannia ble sterkt kritisert i offentligheten. Dronningen uttalte at hun forventet dette, men bad om at det ble gjort med «forsiktighet, humor og forståelse».

Les også: Disse beundrer amerikanerne mest

Dianas død

I 1996 ble Charles og Diana formelt skilt. Året etter døde Lady Diana i en bilulykke. Dronningen viste seg offentlig neste dag, da hun fulgte sine to barnebarn til kirken. De fem neste dagene ble tilbragt i isolasjon sammen med familien.

Engelskmenn, som kom i skarer for å legge ned blomster ved Buckingham Castle, reagerte med sinne og fiendtlighet på hennes manglende tilstedeværelse. Dette ble et lavpunkt i Elizabeths populæritet som dronning. Dagen før Dianas begravelse fremførte Elizabeth II en tale på tv og kritikken mot henne stilnet hen.

Dronningmoren passerte hundre år

Torsdag blir altså Elizabeth II 90 år gammel. Blir hun like gammel som sin mor, kan det godt være at hun fortsatt er Storbritannias monark om ti år. Dronningmoren, Elizabeth Bowes-Lyon, døde 30. mars 2002, 101 år gammel.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus