Listhaug på Lesvos: – Ingen ideelle løsninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ventetiden bak piggtrådgjerdene tærer på ungdommene som har reist alene med håp om en fremtid i Europa, men nå er innesperret i Moria på Lesvos. – Det fins ikke ideelle løsninger, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningleiren Moria på Lesvos:

  • Ligger ved småbyen Moria ved Mytilini på Lesvos.
  • Her blir flyktninger som har kommet til øya etter avtalen mellom Tyrkia og EU, plassert i påvente av å bli sendt tilbake.
  • I den lukkede leiren er det nå 3.108 flyktninger og andre migranter, ifølge gresk politi. Leirens kapasitet er satt til 2.000.
  • Siden leiren er så overfylt blir familier, gravide og andre sårbare nå i stedet sendt til en leir i Kara Tepe, like ved.
  • Siden Tyrkia-EU-avtalen 20. mars kommer det færre enn 100 migranter om dagen til øya.

Hun besøkte tirsdag den stengte leiren Moria på den greske øya nær kysten til Tyrkia. Her holdes flyktninger og migranter innesperret mens greske myndigheter registrerer og tar imot asylsøknader, en praksis som er blitt kraftig kritisert av blant andre FNs flyktningorganisasjon UNHCR.

Ifølge en avtale mellom EU og Tyrkia skal menneskene her sendes tilbake til Tyrkia, men først må det vurderes om dette er et trygt tredjeland for dem.

– Det er klart at disse personene ikke kan sitte bak gjerdet i for lang tid. Det er ikke bra for noen, sier Listhaug.

Les også: Listhaug ble «reddet» i Middelhavet

Trangt og varmt

De om lag 150 guttene som bor på et mottakssenter inne i leiren, er imidlertid ikke en del av returavtalen.

Mottaket for de enslige mindreårige består av to smale, støvete gater med brakkehus på hver side. Gatestubben er sperret med gitterport og omgitt av piggtråd på alle kanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vidar Støwer fra Flyktninghjelpen forsøker å gi barna en litt bedre hverdag i leiren.

– Vi har greskklasser og tilbud om yoga. Så prøver vi å få til ballspill, men det er litt problematisk når det er så lite område. Piggtråden på taket konsumerer en del baller, så det er stadig behov for nye, sier Støwer til NTB.

Ungdommene her skal egentlig sendes videre til egne mottak på Lesvos eller i Aten, men kapasiteten er sprengt og det tar tid.

– Det sliter veldig på dem, sier Støwer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: – Asylsystemet i Hellas må styrkes

– Skadelig

I tillegg til de enslige mindreårige, er det flere hundre barnefamilier i Moria. Redd Barna mener forholdene for barna er skadelige og helt uakseptable.

– Norske myndigheter må stille krav til forholdene i leirene som drives med norsk penger, og sørge for at de åpnes. Det er spesielt viktig at barn og barnefamilier må få oppholde seg i åpne leirer, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske statsråden holder fast ved at det viktigste er å få kontroll over tilstrømmingen til Europa og å få avtalen med Tyrkia til å fungere.

– Er det noen hensyn som veier tyngre for deg enn å få stanset ankomstene?

– Jeg mener det er viktig at de som kommer, får en så bra oppfølging som det går an. Så er det veldig viktig at vi får begrenset tilstrømmingen, sier Listhaug.

HUN mener forholdene i Moria og andre leire ville blitt verre om man ikke fikk kontroll over ankomstene.

– Men vi skal i hvert fall stille opp og prøve å bidra til at Hellas kan gjøre en enda bedre jobb.

Hun opplyser at Norge gir til sammen 20 millioner kroner til UNHCR og Kirkens Nødhjelp for å hjelpe flyktningene. Norge støtter også det greske asylsystemet med 225 millioner kroner.

Les også: Ny flyktningtragedie i Middelhavet - frykter at 400 har mistet livet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andre må bidra mer

Torsdag reiser Listhaug til Luxembourg for å diskutere flyktningsituasjonen med justis- og innenriksministrene i EU. Da har hun med seg ferske inntrykk fra Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier Europa må bistå Hellas slik at landet kan gi et så godt tilbud som mulig til flyktningene og migrantene her. Det er også viktig å få behandlet søknadene raskt, påpeker hun, men det tar tid å få på plass kvalifiserte saksbehandlere.

EUs relokaliseringsprogram for asylsøkere skal også diskuteres på torsdagens møte.

– Norge er ikke medlem av EU, men vi er likevel med på å relokalisere. Det er mange land i EU som har sagt de ikke skal ta noen, sier Listhaug, som ikke har noe klart svar på hvordan man skal få flere land til å bidra.

Les også: Listhaug advarer mot naivitet i flyktningpolitikken