Carl Gustaf fyller 70, men har ingen planer om pensjon

Sveriges kong Carl Gustaf sammen med dronning Silivia. Her er de to fotografert i forbindelse med det norske kongeparets 25-årsjubileum i januar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Sveriges kong Carl Gustaf sammen med dronning Silivia. Her er de to fotografert i forbindelse med det norske kongeparets 25-årsjubileum i januar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges kong Carl Gustaf fyller 70 år neste uke, men har ingen planer om å gi seg ennå. Han håper kronprinsesse Victoria får god tid som mor før hun skal ta over tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man jobber så lenge man orker og helsen holder, sier kongen til det svenske nyhetsbyrået TT.

30. april fyller han 70 år. Men han er overraskende «piggelin» og i form, hevder han selv.

– Blir ikke gammel

– Vi bernadotter pleier å si at vi har barnesinnet i behold. På en måte blir vi aldri ordentlig gamle, sier kongen.

Når det blir kronprinsesse Victorias tur til å ta over tronen, er det ingen som vet, men hun er alt eldre enn Carl Gustaf var da han tok over tronen som 27-åring. Det tror kongen er sunt.

– Jeg håper hun får være mor så mye som mulig, at hun kan ta seg av familien og at hun kan pleie sine egne interesser og vennskap og fortsette å skaffe seg erfaring, sier han.

Fakta om kong Carl XVI Gustaf av Sverige

• Født 30. april 1946 på Haga slott i Solna, sønn av arveprins Gustaf Adolf og prinsesse Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha.

• Døpt Carl Gustaf Folke Hubertus i Slottskyrkan 7. juni 1946.

• Fire eldre søstre, prinsessene Margaretha, Birgitta, Désirée og Christina.

• Ble arveprins knapt ni måneder gammel da faren omkom i en flyulykke i januar 1947, og kronprins fire år gammel i 1950.

• Overtok tronen 15. september 1973, bare 27 år gammel, og tok «För Sverige – I tiden» som valgspråk.

• Traff tyske Silvia Renate Sommerlath da hun jobbet som vertinne og tolk under OL i München i 1972. De forlovet seg 12. mars 1976 og ble viet i Storkyrkan i Stockholm 19. juni samme år.

• Kong Carl Gustaf og dronning Silvia har tre barn: Kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. De har også fire barnebarn.

43 år på tronen

I september er det 43 år siden den 27 år gamle Carl Gustaf besøkte sin bestefar på sykehuset i Helsingborg. Gustaf Adolf fortalte at det gikk bra, og at sykepleierne tok godt vare på ham. Men Carl Gustaf forsto at bestefarens kropp snart ikke orket mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uke senere ble sykehusdørene lukket bak den unge mannens rygg, og han ble møtt av ordene «Kongen er død. Lenge leve kongen!».

– Jeg hadde tid på meg den uken til å bygge opp en indre styrke. Jeg forsto at jeg ikke kunne fylle hans sko og være som ham. Jeg tenkte: «Jeg er 27 år gammel. Jeg er den jeg er. Jeg kan ikke forandre meg», sier kongen i dag.

En annen tid

Carl Gustaf var bare ett år da faren omkom i en flyulykke. Han sier det må ha vært tungt for moren å oppdra ham og hans fire eldre søstre alene. Da Carl Gustaf var tolv, bestemte moren at han burde dra på internatskole, blant annet så han kunne omgås flere gutter.

– Mottoet ved skolen var «vår lille verden». Vi skulle leve i vår lille verden sammen, være trygge og ikke bry oss så mye med det som skjedde utenfor. I dag høres det helt merkelig ut. I dag er det integrasjon og åpenhet som gjelder. Man skal ta til seg nye inntrykk og det som skjer i samfunnet, sier kongen.