Ett steg nærmere riksrett for Rousseff

På gatene i Brasil var det ville jubelscener etter at det ble kjent at presidenten kan stilles for riksrett. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort flertall i underhuset i Brasils nasjonalforsamling har stemt for at landets president Dilma Rousseff kan stilles for riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om den mulige riksrettssaken mot Dilma Rousseff

• Søndag stemte et flertall på over to tredeler av underhuset i kongressen i Brasil for å stille landets president, Dilma Rousseff, for riksrett.

• Rousseff anklages for å ha trikset med nasjonalregnskapet i forkant av gjenvalget i 2014.

• Nå skal senatet, som er overhuset i kongressen, avgjøre om det skal reises sak mot Rousseff.

• Det er 81 medlemmer i senatet, og det kreves kun simpelt flertall for å stille presidenten for riksrett. Senatet samles trolig i starten av mai for å ta stilling til saken.

• Dersom det tas ut sak mot Rousseff, suspenderes hun fra posten som president i 180 dager mens riksrettssaken behandles. Visepresident Michel Temer tar over.

• Hvis Rousseff kjennes skyldig i riksrettssaken, er det opp til senatet å avgjøre om hun skal avsettes. Her kreves to tredels flertall for å avsette presidenten. Dersom det ikke oppnås, kan hun vende tilbake til presidentkontoret.

• Blir hun avsatt, fortsetter visepresident Temer i posten fram til neste valg, som skal holdes senest i 2018.

(Kilder: AFP, Ritzau)

Brasils president Dilma Rousseff led et ydmykende nederlag da et stort flertall i nasjonalforsamlingen stemte for å stille henne for riksrett.

Rousseffs motstandere klarte å samle de nødvendige 342 stemmene – tilsvarende to tredeler – i underhuset for at saken blir sendt videre til senatet for endelig behandling. Det fleste analytikere tror hun tvinges ut av presidentkontorene før sommer-OL.

Det var høy temperatur med utskjelling og basketak blant de folkevalgte i forkant av den viktige avstemningen. Da resultatet ble klart, brøt opposisjonspolitikerne ut i vill jubel og feiret seieren med å fyre av konfetti, synge og juble, mens Rousseffs tilhengere ikke la skjul på raseriet.

– Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Jose Guimaraes, som er arbeiderpartiets leder i kammeret.

Les også: Komitéflertall vil stille Brasils president for riksrett

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen ikke over

Da 400 stemmer var avgitt, erkjente Rousseffs arbeiderparti nederlag. Da hadde 297 stemt for riksrett, mens 103 stemte mot eller avsto fra å stemme.

Saken går nå videre til senatet, hvor den trolig behandles i starten av mai.

– Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i senatet, sa Guimaraes.

De fleste analytikere tror imidlertid senatet vil kaste Rousseff for godt.

Mikael Wigell, forsker og Brasil-kjenner ved Utrikespolitiska institutetet i Helsingfors, tror riksrettsprosessen kan være positiv for demokratiet på sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De facto er Brasils domstoler ganske sterke, de kan og vil drive prosessene og stille selv høyt rangerte politikere til ansvar, sier Wigell til nyhetsbyrået TT.

Han påpeker at Rousseff har latt korrupsjonssakene gå sin gang i rettsvesenet, også der hennes egne partifeller er involvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye protester i Brasil etter Rousseff-grep

Øl og popkorn

Utenfor kongressen var det satt opp to meter høye sperringer for å skille titalls tusen demonstranter fra hver leir – et symbol på den politiske kløften som har oppstått i et samfunn der ulikheten er enorm.

Rousseff-tilhengere satt nedslått på gresset med røde flagg og bannere da nederlaget var et faktum. På den andre siden av gjerdet feiret riksrettstilhengerne med dans, sang, øl og popkorn da det ble klart at det gikk deres vei.

– Riksrett sender et klart budskap om at landet trenger en oppvask, sier Alesandra Dantas, en 28 år gammel sosialarbeider.

Ikke over

Dersom senatet gir grønt lys for riksrettssak, suspenderes Rousseff fra posten som president og erstattes av visepresident Michel Temer i påvente av rettssaken.

Hans parti PMBD utløste den akutte politiske krisen i landet ved å hoppe av Rousseffs regjering. Et mulig scenario er at han styrer landet sammen med høyreopposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå kommer det til å gå mot en mer markedsvennlig økonomisk politikk, sier Wigell, som tror riksrettsprosessen er starten på slutten for statens sterke rolle i økonomien i Brasil.

Ampert

Rousseff anklages for å ha pyntet på statens regnskaper for å skjule økonomiske misligheter i forkant av gjenvalget i 2014. Mange brasilianere holder henne også ansvarlig for det økonomiske kaoset og den massive korrupsjonsskandalen knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

Men en rekke av opposisjonens folkevalgte anklages selv for korrupsjon. Ifølge Congresso em Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.