Jozef skjulte jøder rett under nesa på nazistene

I denne hulen skjulte Jozef og familien over et dusin jøder. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for trusler om dødsstraff skjulte familien Jarosz 14 jøder under andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en gård et par timers kjøring unna tyskernes største konsentrasjonsleir i Auschwitz i Polen, det tyske navnet på byen Oświęcim, gjemte Jozef Jarosz' far 14 jøder i to år. Blant dem lå 11 skjult i en hule som i fredstid ble brukt til å lagre poteter og rotfrukter, én gjemte seg bak et garderobeskap og to på forskjellige steder i huset.

– Min far var en modig mann. Ingen ante at vi skjulte over et dusin jøder, forteller 85-åringen som fortsatt bor på gården, til Reuters.

Les også: Ble nedslaktet da de skjulte jøder – nå blir huset deres et nasjonalt monument

Lot seg ikke skremme av dødsstraff

Nå skal den lille hulen som ble redningen for Anna Grygiel-Huryn, som bare var to år da hun og moren gikk i skjul i 1943, bli et offisielt minnesmerke for jødeutryddelsen. Jødene lå i skjul helt til krigen var over i 1945.

– Da lagde mor og far farvel-fest i huset. Å, Jesus, de var så glad for å ha overlevd krigen, mimrer Jozef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var ikke barebare å trosse nazistene under krigen. Tyskerne truet alle som holdt jøder skjult med dødsstraff, men det skremte ikke familien Jarosz.

Om natten snek far Franciszek og Jozef seg ut til en lokal mølle og stjal mel. Det stjålne melet brukte mor til å lage brød, som søsteren snek ut til flyktningene i hulen. En familie på fire som spiste mat for 18 hadde kjapt vekket mistanke hos tyskerne, så det gjaldt å holde all matlaging bak lukkede gardiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Nyoppdaget krigsfilm viser Finnmark fortsatt i brann

Hadde aldri sett solen

Anna Grygiel-Huryn er svært takknemlig for at hun og moren kom fra krigen i live, og husker godt hvordan de hadde det i hulen til tross for at hun bare var et par år.

– Innimellom tittet solen inn gjennom sprekkene i hulen. Da spurte jeg «Hva er det?», og mamma sa alltid «Det er solen, og når krigen er over skal du få se den og kjenne varmen av den», forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag holder Jozef fortsatt kontakten med Anna og hennes familie. Når de to møtes er det ikke snakk om en stor gjenforening, men hyppige besøk med kake, kaffe og en god prat. Grygiel-Huryn bor i byen Nowy Sącz, ikke langt unna Jarosz-gården.

Til sammen 6.620 polakker har nå fått anerkjennelse for å ha reddet tusenvis av jøder under krigen. Polen er ifølge Reuters landet med høyest antall redningsmenn som har fått tittelen Righteous Among the Nations av det israelske Holocaust-instituttet Yad Vashem.

Les også: Se de unike bildene fra frigjøringen av Norge