Paven tok med syriske flyktninger på flyet fra Hellas

Her møter pave Frans flyktinger og migranter på Lesvos. Da han dro tok han med seg tolv av dem. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv syriske flyktninger, blant dem seks barn, fikk bli med pave Frans' fly da han reiste tilbake til Roma etter et besøk til den greske øya Lesvos søndag, melder Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Paven tok med seg tre flyktningfamilier fra Syria, tolv personer totalt, inkludert seks barn, heter det i en uttalelse fra Vatikanet.

De tolv er muslimer. To av familiene kommer fra Damaskus og den tredje fra IS-okkuperte Deir al-Zor.

– Hjemmene deres hadde blitt bombet, heter det videre i uttalelsen.

Vatikanet skal ta hånd om de tolv flyktningene, i samarbeid med en katolsk organisasjon.

Flyktningene omfattes ikke av returavtalen som EU har inngått med Tyrkia, fordi de ankom Lesvos før avtalen trådte i kraft.

Paven hadde satt av fem timer til besøket. I tillegg til å snakke med flyktninger hadde han samtaler med Hellas' erkebiskop Ieronymos og med den økumeniske patriarken Bartholomew I, som er åndelig leder for verdens ortodokse kristne.

Pave Frans skulle også møte den greske statsministeren Alexis Tsipras under besøket på øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før avreise fra Roma lørdag morgen møtte pave Frans Bernie Sanders, som kjemper for å bli valgt til Demokratenes presidentkandidat i USA. Fredag deltok Sanders i en konferanse i Vatikanet der han ba verdens ledere kjempe for å redusere økonomiske ulikheter.

Les også: – Nærmere 6000 migranter og flyktninger til Italia siden tirsdag

– Vil hente flyktninger

Ifølge en gresk tjenesteperson varslet pave Frans på forhånd at han ville ta med seg flere flyktninger fra øya til Vatikanet. Disse ble plukket ut fra en «sårbar gruppe» som ankom Lesvos før returavtalen med EU ble inngått i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den greske statlige fjernsynskanalen ERT opplyser at tre familier som for tiden oppholder seg i et flyktningmottaket Kara Tepe på Lesvos, er blitt plukket ut til å bli med paven.

Les også: FN: Hellas kan ha sendt ut asylsøkere ved et uhell

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-avtale

Lesvos er blant de mest brukte reiserutene for flyktninger og migranter som vil videre nordover i Europa. Den greske øya ligger like utenfor det tyrkiske fastlandet, men til tross for den korte avstanden har mange mistet livet under overfarten i skrale farkoster og gummibåter.

Lesvos står sentral i returavtalen som EU har inngått med Tyrkia. Avtalen innebærer at nye migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene, skal returneres til Tyrkia. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia, og tyrkiske myndigheter får dessuten 3 milliarder euro fra EU.

Les også: Paven fordømmer behandlingen av flyktninger og migranter