Nytt angrep på presse i Tyrkia:Tyrkia stenger ute russisk Sputnik-nyhetskanal

KLEMMER TIL: Mens Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er vert for de islamske statenes samarbeidsorgan OIC, fortsetter han nedbyggingen av mediafriheten i Tyrkia.
KLEMMER TIL: Mens Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er vert for de islamske statenes samarbeidsorgan OIC, fortsetter han nedbyggingen av mediafriheten i Tyrkia. Foto: Dalati Nohra / Handout / Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske mediekanalen Sputnik, som opererer også på tyrkisk, fikk uten varsel beskjed om at den er sperret ute fra mottak i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tyrkiske telekommunikasjonsmyndigheter TIB som torsdag besluttet å stenge nett-tilgangen til Sputnik i Tyrkia, noe som en domstol i Ankara godkjente samme dag.

Ifølge domstolen tjener utestengelsen til å beskytte liv, eiendom og sikkerhet for innbyggerne, samtidig som den bevarer nasjonal sikkerhet, offentlig orden og hindrer kriminalitet, skriver Sputnik, og henviser til en melding fra det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Også den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at man bare får opp en feilmelding med henvisning til tyrkiske lover, hvis man prøver å komme inn på Sputniks nettside i Tyrkia.

Les også: Erdogan sier hans tålmodighet har grenser

– Nærmer seg journalist-helvete

Tyrkia har fra før fått kritikk for stadig innstramming av pressefriheten i landet. Kritikken kan likevel være dempet av hensyn til EUs behov for at Tyrkia begrenser migrantstrømmen til Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tyrkia har aldri vært noe paradis for journalister. Men nå nærmer vi oss helvete mer enn noensinne, sier den kjente tyrkiske redaktøren Can Dündar i en samtale med Jørgen Lorentzen i Aftenposten.

Han blir stadig fengslet, men er nå på frifot.

Les også: Obama bekymret for utviklingen i Tyrkia

Myk Merkel

– Det er smertefullt å se på hvordan Erdogan i møte med Merkel kan si at det er ingen journalister i fengsel nå, bare terrorister og spioner, uten at Merkel kommenterer det overhodet, sier Dundar også til Aftenposten.

– Hun vet at flere titalls journalister er i fengsel, hun kjenner min sak, likevel velger EU ikke å kommentere det. De er vel truet i sine politiske posisjoner. derfor lar de være å kritisere Tyrkia, sier Dundar også.

Les også: Tyrkisk journalist risikerer fengsel for Erdogan-artikkel