Boko Haram-jenter blir utstøtt av familien

Røde bånd blir hengt opp for å markere toårsdagen for Boko Harams bortføring av over 200 jenter fra Chibok i Nigeria.
Røde bånd blir hengt opp for å markere toårsdagen for Boko Harams bortføring av over 200 jenter fra Chibok i Nigeria. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenter som blir sluppet fri fra fangenskap hos Boko Haram-islamistene i Nigeria, blir ofte avvist av familiene sine når de kommer hjem, ifølge menneskerettighetsgruppa International Alert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag er det nøyaktig to år siden 276 skolejenter fra Chibok i Nord-Nigeria ble kidnappet av Boko Haram. Bortføringen utløste den verdensomspennende kampanjen #BringBackOurGirls!

Besudlet

Men det er ikke alltid trøst og familiens trygge favn som venter jenter som blir sluppet fri. Jentene blir ofte sett på som besudlet etter å ha blitt brukt som sexslaver, ifølge International Aid (IA). At mange i tillegg kommer hjem med et barn på ryggen, gjør ikke saken bedre.

– De blir ofte avvist av sine ektemenn, familier og lokalsamfunn, av frykt for at de skal ha blitt radikalisert. Dessverre er det gjerne mistillit og straff som venter dem, sier seniorrådgiver i IA, Kimaris Toogood, i en pressemelding.

– De risikerer å bli diskriminert og til og med møte mer vold i fremtiden, advarer International Aid.

Les også: Nigeria oppretter leir for angrende Boko Haram-krigere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikre støtte

Organisasjonen ber både verdenssamfunnet og nigerianske myndigheter gjøre mer for å sikre at jentene får støtte.

– Flere ofre kommer nå hjem fra fangenskap. Vi må sikre at de kan skape seg et liv for seg selv og sine barn, sier Toogood.

Siden 2014 har rundt 2.000 jenter og kvinner blitt bortført av Boko Haram, i tillegg til mange gutter, ifølge Reuters. Fortsatt er 219 av skolejentene fra Chibok savnet.

Den amerikanske TV-kanalen CNN viste onsdag en video med flere av jentene. Jentene er iført svarte hijaber og er på et uspesifisert sted. Datoen for opptaket er oppgitt til å være 25. desember i fjor, og videoen ble trolig laget i forbindelse med forhandlinger mellom Boko Haram og myndighetene i desember i fjor og ble sendt som bevis på at jentene fortsatt var i live, ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boko Haram nekter en million barn skolegang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldre trues

Samtidig forteller foreldre som prøver å holde liv i saken om Chibok-jentene, at de blir truet til å holde kjeft.

– Vi vet ikke lenger hvem vi kan stole på, sier Nkeki til Reuters. Han er far til en 17-år gammel jente som fortsatt er i fangenskap.

Boko Haram, som nylig ble tatt opp i ekstremistgruppa IS, regnes i dag blant de mest voldelige organisasjonene i verden. De bortførte blir ofte brukt som sexslaver og krigere og til og med selvmordsbombere, ifølge en rapport fra Amnesty International.

Dystert bilde

Også FNs barnefond (UNICEF) tegner i en ny rapport et dystert bilde av situasjonen for barn i Nigeria og nabolandene Kamerun, Tsjad og Niger. I fjor sprengte 44 barn seg i selvmordsaksjoner. Tre av fire var jenter og den yngste var bare åtte år gammel, ifølge rapporten «Beyond Chibok».

I Nord-Nigeria og i grenseområdene til nabolandene Kamerun, Niger og Tsjad er det nå frykten som herjer. Siden 2009 er over 20.000 mennesker drept og 2,6 millioner fordrevet fra sine hjem.