«Mørkemannen» skyldig i to drap, men slipper fengsel

Kommunen krever penger av «Mørkemannen» i forbindelse med eiendommen hans i Os. Materialvalgene er utradisjonelle i hytta som er ikke isolert og heller ikke har strøm.
Kommunen krever penger av «Mørkemannen» i forbindelse med eiendommen hans i Os. Materialvalgene er utradisjonelle i hytta som er ikke isolert og heller ikke har strøm. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter / Politie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den psykiske syke mannen som bodde i Norge før han drepte to kvinner, slapp fengselsstraff. Onsdag ble han erklært utilregnelig og dømt til behandling. – Jeg drepte på Guds befaling, sa han i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En nederlandsk domstol har funnet en såkalte «Mørkemannen» skyldig i to drap, men idømmer ham ikke fengsel slik påtalemyndighetene ønsket.

Domstolen mener mannen som overvintret i en usiolert hytte nord i Hedmark, er psykisk syk og «ekstremt farlig».

En hel iskald vinter tilbrakte «Mørkemannen» i hytta i Tufsingdalen. Han overlevde på gratis kaffe og gårsdagens brød i nærbutikken, og holdt varmen ved å trave langs Riksvei 28 i stummende mørke natterstid.

– Vi kalte han bare «mørkemannen», har Jon Rune Bakken som i 2008 solgte hyttetomt til nederlenderen Bart van Urk, tidligere sagt til ABC Nyheter.

Kunne vært tatt tidligere

Onsdag ble han dømt til tvangsbehandling etter å ha innrømmet drapene på sin egen søster og Nederlands tidligere helseminister, Els Borst.

Nederlandske myndigheter har allerede fastslått en lang rekke feil. I 2011 ble van Urk dømt til tre års fengsel for ulovlig våpeninnehav, men han ble ikke fengslet og politiet sikret seg ikke hans DNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Mørkemannen» fra Os er mistenkt for to drap

De hadde heller ikke sendt ut varsling via Interpol da han unnlot å stille opp til fengsling, og heller bosatte seg helt nord i Hedmark.

Hans advokat, Nöelle Pieterse, har tidligere forklart ABC Nyheter at van Urk ønsket å være i Norge den dagen Mayafolket mente verden ville gå under, altså 21. desember 2012.

– Han hadde jo ei hytte, sa advokaten som hele tiden har ment klienten er for syk til å idømmes fengselsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lang rekke tabber

Etter at han i mai 2013 ble hentet i Norge av sin familie, forsøkte van Urk flere ganger forgjeves å få hjelp fra nederlandske myndigheter.

I februar 2014 ble 81 år gamle Els Borst drept med 41 knivstikk. Politiet fant fremmed DNA på åstedet, og hadde de registret van Urk tre år tidligere, så hadde de kunnet knytte ham umiddelbart til ugjerningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram til rettssaken startet hadde ikke van Urk kommentert drapet på Borst. I retten innrømmet han drapet, og sa det skjedde på oppdrag fra Gud fordi helseministeren hadde vært en pådriver for legalisering av aktiv dødshjelp.

Bart van Urk skal ha fryktet for at loven skulle bli brukt mot blinde, og vist til at hans fornavn egentlig var Bartimeus, kjent fra bibelhistorien som en blind tigger som Jesus med et under ga tilbake synet.

To liv kunne vært reddet

Først i januar i fjor ble «Mørkemannen» arrestert, etter at han hadde drept en av sine søstre fordi hun serverte han en dessert «som hun visste jeg ikke likte», forklarte han retten, opplyste nederlandske media.

Da de tok hans DNA kunne de knytte ham til det mye omtalte drapet på den nederlandske politikeren.

– Feilene kostet garantert hans søster livet, sa advokat Pieterse til ABC Nyheter i fjor. Hun sa også at hvis klienten var ansvarlig for drapet på statsråden, «så kunne to liv vært reddet».