Merkel vektlegger ytringsfriheten i Tyrkia-disputt

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: John Macdougall / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands ønske om å løse flyktningkrisen endrer ikke landets holdning til ytringsfriheten, ifølge statsminister Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske statsministeren har havnet i en politisk klemme etter at Tyrkia ba om at den tyske satirikeren Jan Böhmermann blir straffet for sitt dikt om landets president Recep Tayyip Erdogan.

Merkel uttalte tirsdag at saken blir vurdert for seg selv. Den vil ikke bli satt i sammenheng med andre politiske saker som avtalen mellom EU og Tyrkia ment for å stanse strømmen av flyktninger.

Hun understreket samtidig at den tyske grunnloven vektlegger verdier som ytringsfriheten sterkt.

– Disse verdiene er gyldige selv om vi har politiske spørsmål som vi diskuterer med hverandre. Det gjelder også flyktningspørsmålet, sa Merkel.

Uvanlig paragraf

Ifølge påtalemyndigheten i Mainz har Erdogan anmeldt Böhmermann for fornærmelser, noe som ved dom kan gi satirikeren opptil ett års fengsel etter straffeloven.

Påtalemyndigheten undersøker dessuten om Böhmermann kan straffeforfølges etter en annen paragraf som dreier seg om fornærmelser mot andre stater eller statsledere. Her er strafferammen tre års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske regjeringen må imidlertid gi klarsignal om en eventuell straffeforfølging etter denne paragrafen. Ifølge Merkel vil regjeringen ta en avgjørelse i løpet av de neste dagene.

Paragrafen blir svært sjeldent tatt i bruk, og flere politikere har tatt til orde for at den fjernes fra tysk lov.

Politibeskyttelse

Diktet som saken dreier seg om, «Ærekrenkende», ble lest opp av Böhmermann på hans satiriske TV-show «Neo Magazine Royale» den 31. mars. Bakgrunnen for diktet var Erdogans protest mot et satireinnslag i en annen tysk TV-kanal.

I sendingen sitter Böhmermann foran det tyrkiske flagget og et portrett av Erdogan og retter en rekke grove beskyldninger mot den tyrkiske presidenten, inkludert dyresex.

Etter den massive medieomtalen som saken har fått de siste dagene, har politiet besluttet å sette Böhmermann og hans familie under politibeskyttelse, melder avisen Die Welt.

Merkel har tidligere kritisert diktet og kalt det «bevisst støtende».