– Tidobling i antall barn som blir selvmordsbombere

Det har vært store markeringer mot Boko Haram sin bortføring av 270 skolejenter, som fortsatt ikke har kommet til rette. Her fra en markering 500 dager etter kidnappingene. En fersk Unicef-rapport viser at tusenvis av barn er drevet på flukt fra sine hjem.
Det har vært store markeringer mot Boko Haram sin bortføring av 270 skolejenter, som fortsatt ikke har kommet til rette. Her fra en markering 500 dager etter kidnappingene. En fersk Unicef-rapport viser at tusenvis av barn er drevet på flukt fra sine hjem. Foto: Akintunde Akinleye / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en internasjonal Unicef-rapport som legges frem i dag blir tilstanden for barn i Nigeria og nabolandene stadig verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 ble fire barn benyttet i selvmordsangrep i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger. I 2015 tidoblet tallet seg til 44, ifølge Unicef-rapporten.

Den samme rapporten viser at tre av fire var jenter. Det betyr at nesten hver femte selvmordsbomber er et barn.

– Vi må huske på at disse barna er ofre, de er ikke gjerningsmenn. Det å lure barn og tvinge dem til å utføre selvmordsaksjoner er et av de aller mest grusomme aspektene ved den voldsutøvelsen vi ser i Nigeria og nabolandene, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge, i en pressemelding.

Totalt har antallet selvmordsangrep økt fra 32 til 151 i de nevnte afrikanske landene fra 2014 til 2015.

Les også: 85 drept av Boko Haram på en helg

5000 barn borte fra foreldrene

Den nigerianske terrorgruppen Boko Haram, som er kjent for å være ekstremt voldelig og har utført en rekke terrorhandlinger, kidnappet i april 2014 270 skolejenter i byen Chibok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten viser at terrorgruppen fortsatt står bak en rekke barnekidnappinger i regionen. Totalt har 5000 kommet vekk fra sine jenter.

Ødelegger skoler

1,3 millioner barn er på flukt fra terrororganisasjonen, og i Nigeria er 1800 skoler ødelagt, ifølge den ferske rapporten.

– I flere samfunn blir disse barna sett på som en trussel mot sikkerheten. Denne stigmatiseringen og mistenkeliggjøringen av barn kan få svært ødeleggende konsekvenser: Hvordan skal et samfunn kunne gjenoppbygge seg selv når det støter ut sine egne kvinner og barn, spør Bernt G. Apeland i pressemeldingen.

Les saken: FN: – Over 1.000 skoler ødelagt av Boko Haram