Svarte IS-flagg vaier i bosniske landsbyer

Svarte IS flagg har begynt å dukke opp i avsidesliggende landsbyer nordvest i Bosnia, bare noen mil fra grensa til Kroatia og EU.
Svarte IS flagg har begynt å dukke opp i avsidesliggende landsbyer nordvest i Bosnia, bare noen mil fra grensa til Kroatia og EU. Foto: Stringer / Reuters/ Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svarte flagget til den ytterliggående islamistgruppa IS vaier nå i flere landsbyer i Bosnia, bare noen mil fra EUs yttergrense og de kroatiske strendene som snart fylles av norske turister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrormistenkte bosniere

* To av dem som er å finne høyt på lista over terrorettersøkte i verden, Bajro Ikanovic og Nusret Imamovic, er bosniere.

* Ikanovic ledet i flere år IS' største treningsleir i Syria, mens Imamovic er en av toppene innen Nusrafronten, al-Qaidas forlengede arm i Syria.

* Mins 300 bosniere har ifølge den bosniske sikkerhetstjenesten kjempet som fremmedkrigere for IS og al-Qaida i Syria og Irak de siste årene, og minst 30 av dem er drept i kamp.

* Et 50-tall skal ha returnert til Bosnia, og det fryktes at flere er sentrale i et nettverk som planlegger terroraksjoner i andre europeiske land.

* Den bosniskfødte svensken Mirsad Bektasevic ble i 2005 pågrepet i en leilighet i Sarajevo, der det ble funnet selvmordsbelte, sprengstoff og våpen, samt en video som tydet på planer om angrep i USA.

* Etter å ha sonet flere år i Bosnia, ble han overført til Sverige i 2009 og prøveløslatt to år senere. I februar ble han pågrepet i Hellas, angivelig på vei til Syria med våpen i bagasjen.

* Danske islamister skal ha hatt kontakt både med Bektasevic og andre bosniere, flere bosniere soner terrordommer i USA og andre har sittet i årevis i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen.

* Ammunisjonen som ble benyttet under angrepet mot det franske satirebladet Charlie Hebdo i Paris i januar 2015, viste seg også å komme fra Bosnia. (©NTB)

Militante islamister er ikke noe nytt fenomen i Bosnia, der tusenvis av mujahedin-krigere fra land som Saudi-Arabia, Egypt og Jordan strømmet til for å kjempe sammen med de bosniske muslimene mot serberne på 1990-tallet.

Mange av dem hadde nære bånd til terrornettverket al-Qaida og kamperfaring fra Afghanistan og Tsjetsjenia, og de ble værende da krigen var over.

Hyppige gjester

The Wall Street Journal avdekket rett etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 hvordan sentrale al-Qaida-ledere hadde vært hyppige gjester i Bosnia.

Les også: Uklar skjebne for IS-bortførte fabrikkarbeidere i Syria

Osama bin Laden fikk bosnisk pass i 1992 og besøkte landet flere ganger. Bin Ladens høyre hånd, egypteren Ayman al-Zawahri var enda oftere der.

– Nøkkelen til å forstå hvordan al-Qaida har kunnet bygge opp terrorceller i Europa, ligger i krigen i Bosnia på 1990-tallet, konstaterer Evan F. Kohlmann i boken «al-Qaida's Jihad in Europe: The Afghan-Bosnian Network».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny generasjon

I dag vekker en ny generasjon jihadister bekymring i Bosnia, der det svarte flagget til den ytterliggående islamistgruppa IS nå vaier i flere avsidesliggende landsbyer der innbyggerne lever under strenge sharialover.

Les også: Svenske IS-krigere drept i amerikanske luftangrep

Flere av landsbyene ligger i området rundt Velika Kladusa, knappe ti mil fra EUs yttergrense og de kroatiske strendene som snart fylles av solhungrige turister, skriver det tyske tidsskriftet Der Spiegel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarte flagg

International Crisis Group (ICG) advarte alt i 2013 mot utviklingen og slo fast at militante islamister danset «en farlig tango» i Bosnia.

Tysk etterretning mener at IS-tilhengere og andre salafister har drøyt ti «baser» i det som omtales som sharia-landsbyer i Bosnia.

Den bosniske sikkerhetstjenesten opplyser at drøyt 60 landsbyer er i søkelyset, fordi de er tilholdssteder for militante islamister eller fordi det er sett svarte IS-flagg der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treningsleire

Europeiske medier som Deutsche Wirtschafts Nachrichten har tidligere omtalt de radikale islamistenes tilholdssteder i Bosnia, og The Sunday Mirror besøkte i fjor sommer Osve der flere kjente IS-tilhengere har kjøpt eiendommer.

Lokale innbyggere i området fortalte at det ofte blir hørt skyting fra de isolerte eiendommene, som angivelig benyttes som treningsleire for IS-rekrutter.

– Et stort antall folk har dratt og fortsetter å dra fra denne landsbyen til Syria, sier terroreksperten Dzevad Galijasevic til den britiske avisen.

Hatpredikant

Bosnisk antiterrorpoliti stormet i fjor også landsbyen Gornja Maoca etter at det var heist svarte IS-flagg der, og slike flagg er også registrert i landsbyer som Bosanska Bojna.

Også landsbyen Gracanica er i søkelyset, det samme er Donja Slapnica der de fire konene og 18 barna til hatpredikanten Husein Bosnic bor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PST mener to menn la terrorplaner sammen

Bosnic regnes som en sentral skikkelse i det radikale islamistmiljøet i Europa og hyller selvmordsbombere. I november ble han funnet skyldig i å ha rekrutter krigere til IS og dømt til sju års fengsel.

Drapsteknikker

Europol ser også med stor bekymring på det militante islamistmiljøet på Balkan og bekreftet tidligere i år at IS har etablert treningsleire der, uten å nevne Bosnia med navn.

Ifølge Europol læres IS-rekruttene opp i ulike drapsteknikker i disse leirene, blant annet halshogging.

– Bosnia har blitt en trygg havn for radikale islamister, sier Balkan-eksperten John Schindler, som tidligere arbeidet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, til Der Spiegel. (©NTB)