Ny massedemonstrasjon på Island

Sinte islendinger har hele uken demonstrert mot regjeringen på Island. Lørdag var det nye demonstrasjoner. Her fra en mønstring tidligere i uka.
Sinte islendinger har hele uken demonstrert mot regjeringen på Island. Lørdag var det nye demonstrasjoner. Her fra en mønstring tidligere i uka. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av islendinger demonstrerer for sjette dag på rad i Reykjavik med krav om at regjeringen må gå i kjølvannet av avsløringene i de såkalte Panama Papers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved 16-tiden lørdag var over 6.000 demonstranter på plass utenfor Alltinget, og flere ventes å komme i løpet av ettermiddagen og kvelden. Demonstrantene krever regjeringens avgang og at det må holdes nyvalg.

– Etter alle avsløringene denne uken, den ene etter den andre, er det en skandale at vi har en regjering som ikke viser tegn til anger, som ikke sier noe om skatteparadiser og som ikke har ytret en eneste unnskyldning, sier Jorun Sigurvarsdottir (61), en av de mange demonstrantene.

Les også: Gunnlaugsson har gått av som statsminister

Postboksselskap

Sigmundur David Gunnlaugsson ble den første regjeringssjefen som måtte gå som følge av Panama Papers. Der ble det avslørt at han og kona har plassert flere titall millioner kroner i selskapet Wintris, et postboksselskap registrert på De britiske jomfruøyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Gunnlaugsson etter massivt press til slutt gikk av og ble erstattet av Sigurdur Ingi Johansson, er langt fra nok, mener mange på sagaøya. For Johansson leder det samme regjeringskollegiet som Gunnlaugsson, kun en minister er ny.

To av de andre ministrene, finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Olof Nordal, nevnes også i Panama Papers.

Det er imidlertid ikke mistanke om at de eller Gunnlaugsson har gjort noe straffbart.

Les også: Panama-avsløringer ga statsministerskifte på Island

Vil ha valg raskt

Både demonstrantene utenfor Alltinget og opposisjonspartiene inne i nasjonalforsamlingen vil ha nyvalg raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En meningsmåling utført av universitetet på Island torsdag og fredag, viser at 51 prosent av de spurte mener det må holdes nyvalg i mai eller juni. 26 prosent er derimot enig med statsminister Johansson i at valget kan vente til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

23 prosent svarer at de synes valget kan vente til april 2017, slik det opprinnelig var planlagt.

Piratpartiet på frammarsj

Panama-avsløringene har ført til at opposisjonspartiet Piratpartiet har fått en voldsom økning i oppslutning de siste dagene. 43 prosent av islendingene sa ifølge en annen måling denne uke at de ville ha stemt på Piratpartiet dersom det var valg nå.

Men de to regjeringspartiene Framskrittspartiet, som tilsvarer det norske Senterpartiet, og det borgerlige Selvstendighetspartiet, har fortsatt solid flertall i Alltinget, og forkastet blant annet fredag et mistillitsforslag mot regjeringen.