Sanders leder i Wyoming

Bernie Sanders kan gå seirende ut i Demokratenes nominasjonsvalg i Wyoming. I så fall vinner 74-åringen den sjuende delstaten på rad.
Bernie Sanders kan gå seirende ut i Demokratenes nominasjonsvalg i Wyoming. I så fall vinner 74-åringen den sjuende delstaten på rad. Foto: Gary He/insider Images / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernie Sanders kan ta sin sjuende strake seier i demokratenes nominasjonskamp i Wyoming, men demokrater flest mener fortsatt at Hillary Clinton bør bli partiets presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wyoming er med sine under 600.000 innbyggere en av USAs minst folkerike delstater, og Sanders og Clinton kjemper om 18 delegater. Vinneren får med seg alle til demokratenes landsmøte i juli.

De siste meningsmålingene tyder på at Sanders går seirende ut i Wyoming, og 74-åringen vil dermed vinne i den sjuende delstaten på rad.

Demokrater flest mener likevel at Hillary Clinton bør bli partiets presidentkandidat til høsten, viser en annen meningsmåling.

Vil ha Clinton

53 prosent av de spurte vil ha Clinton som kandidat, mens 43 prosent vil ha Sanders, viser målingen Ipsos har utført for Reuters.

Clinton har også et forsprang i nominasjonskampen og har til nå sikret seg støtte fra 1.749 delegater, men 476 av disse er såkalte superdelegater som kan skifte side helt fram til landsmøtet i juli.

Sanders har 1.061 delegater i ryggen, 33 av dem superdelegater. For å vinne demokratenes nominasjonskamp trengs 2.383 delegater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvite menn

Synet på de to kandidatene er svært forskjellig i ulike velgergrupper. Hver fjerde Sanders-tilhenger sier at de ikke kommer til å stemme på Hillary Clinton dersom hun blir partiets presidentkandidat, mens 69 prosent svarer det motsatte.

Meningsmålinger viser også at Clinton sliter med å samle støtte fra hvite, mannlige velgere. Hele 68 prosent i denne velgergruppen har en negativ holdning til henne, viser en meningsmåling utført av Quinnipiac-universitetet i Connecticut. Bernie har derimot stor oppslutning i denne velgergruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge og ugifte

Meningsmålingene viser også at Sanders særlig er populær blant unge velgere. Blant demokrater under 29 år får han hele 76 prosent oppslutning, mot Clintons 23 prosent.

63 prosent av velgerne av latinamerikansk avstamning støtter også Sanders, mot 31 prosent for Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanders har også størst oppslutning blant ugifte og liberale velgere, der henholdsvis 58 og 56 prosent av velgerne støtter ham. Clinton får støtte fra henholdsvis 38 og 42 i disse velgergruppene.

61 prosent av demokrater over 60 år vil derimot ha Clinton som presidentkandidat, og det samme vil 57 prosent av afroamerikanerne og 53 prosent av gifte demokrater.

Leder i New York

Det store slaget i demokratenes nominasjonskamp vil stå i New York 19. april, der hele 291 delgater skal fordeles.

Clinton leder på de siste meningsmålingene , men ser bare ut til å få med seg rundt 18 flere delegater enn Sanders. Dette er langt færre enn hun lå an til for bare få uker siden. (©NTB)