Tanzania:Saks, gift og «bakgårdsaborter» skader og dreper

I et fattig og mannsdominert samfunn med mangel på prevensjonsmidler er uønskede graviditeter vanlig. Forskere anslår rundt én million per år.
I et fattig og mannsdominert samfunn med mangel på prevensjonsmidler er uønskede graviditeter vanlig. Forskere anslår rundt én million per år. Foto: Khalil Senosi / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av jenter i Tanzania mister livet og skades alvorlig hvert år som følge av komplikasjoner ved abortinngrep. Ny forskning anslår at det blir utført om lag 400 000 illegale aborter i landet hvert år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et land med en streng abortlovgivning tyr mange desperate kvinner til kloke koner og spisse sakser. Veldig mange er tenåringer og skoleelever. Gammeldagse holdninger og helsearbeidere som frykter straffeforfølgelse er blant årsakene til at de må bruke illegale metoder. Det gir i neste omgang høye tall for skade og død.

– Et kjempeproblem, fastslår Lulu Ng’wanakilala.

Hun leder en nasjonal organisasjon, Umati, som gir råd om prevensjon, sex og samliv – særlig rettet mot unge jenter. Organisasjonens arbeid støttes økonomisk gjennom bistand fra Norge.

Pionérstudie

Den rykende ferske forskningsrapporten baserer seg på data fra 2013. Den er den første nasjonale studien av abortforekomster og abortrelatert helse som er gjennomført i Tanzania.

I et land med mangel på prevensjonsmidler, lav status for kvinner og mye transaksjons-sex (sex mot betaling eller motytelser) er uønskede graviditeter vanlig. Forskerne ved Tanzanias institutt for medisinsk forskning mener tallet for uønskede graviditeter er rundt én million per år. Instituttet anslår at 39 prosent av disse graviditetene ender med abort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedregelen i Tanzania er at abort er forbudt. Derfor blir resultatet som oftest at gravide som ikke vil ha barnet tar i bruk spisse metallgjenstander, eller inntar ulike former for giftige remedier, forklarer Lulu Ng’wanakilala. Healers (også kjent som «medisinmenn»), «bakgårdsleger» eller «kloke koner» har ofte en rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Ekstremt høy risiko"

– Under slike forhold er det en ekstremt høy risiko for infeksjoner og andre komplikasjoner, sier Ng’wanakilala.

Forskerne anslår at det skjedde 405 000 illegale aborter i Tanzania i 2013. Samtidig har de også sett på helsemessige komplikasjoner i ettertid. Slike skader er svært vanlige. Tallene viser at 66 600 kvinner mottok behandling ved ulike sykehus og helsesentre, mens nesten 100 000 kvinner med slike komplikasjoner aldri fikk noen behandling.

– Det er mye skam, redsel og stigma knyttet til dette. Ofte venter jentene for lenge med å oppsøke helsevesenet når komplikasjonene oppstår. Det kan få et dødelig utfall eller livmoren ødelegges, sier Ng’wanakilala.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: 29 ting du burde vite om verdens kvinner

Redusér mødredød!

Det er mye skam, redsel og stigma knyttet til dette, sier Lulu Ng’wanakilala, leder av organisasjonen Umati. Foto: bistandsaktuelt.no
Det er mye skam, redsel og stigma knyttet til dette, sier Lulu Ng’wanakilala, leder av organisasjonen Umati. Foto: bistandsaktuelt.no

Forskerne håper at funnene fra studien vil kunne gi viktig kunnskap i arbeidet for å redusere mødredød. Deres anbefaling er klar: Tanzanianske kvinner må få bedre tilgang til en rekke prevensjonsmidler og mer omfattende rådgiving om sex og samliv. De påpeker også at situasjonen i øvrige land i Øst-Afrika er svært lik den i Tanzania.

Lulu Ng’wanakilala utdyper behovene:

– Vårt hovedfokus nå er på retningslinjene for abortloven, som gir visse unntak fra abortforbudet. Det gjelder særlig for tilfeller av voldtekt og incest, som særlig rammer unge jenter. Men dessverre er helsepersonell ofte uvitende eller motvillige til å innvilge legal abort på slike vilkår, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen arbeider nå for å tydeliggjøre retningslinjene og at slike unntak må bli tillatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferskt brev til FN

CAMMAC, en koalisjon av tanzanianske organisasjoner, støtter opp om kravet i et brev til FNs menneskerettighetsråd 30. mars i år. Brevet kommer i forkant av en såkalt Universal Periodic Review, en gjennomgang av menneskerettighetssituasjonen i Tanzania.

Av brevet framgår det også at komplikasjoner ved illegale aborter er den nest viktigste årsak til mødredød i Tanzania. Bare komplikasjoner ved fødsler er en viktigere årsak.

Under sitt besøk i Oslo hadde Ng’wanakilala samtaler med statssekretær i UD Tone Skogen. Hun var invitert av organisasjonen Sex og Politikk.

Les også: Gigantunderslag i norskstøttet helsefond