Belgiske medier: «Hattemannen» trolig pågrepet

Denne amatørvideoen skal vise det som ifølge TV-kanalen VRT er arrestasjonen av terrormistenkte Mohamed Abrini.

Mohamed Abrini, som ble pågrepet i Belgia fredag, er trolig «hattemannen"som ble sett sammen med selvmordsbomberne på flyplassen i Brussel, melder belgisk kringkasting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgisk politi har jaktet på Mohamed Abrini siden han ble etterlyst for tilknytning til terroraksjonen i Paris i november i fjor. 31-åringen ble pågrepet i Anderlecht utenfor Brussel fredag, ifølge kringkasterne VRT og RTBF.

Abrini er «antakelig» den mystiske mannen med hatt som ble filmet av overvåkingskameraer på flyplassen Zaventem sammen med to antatte selvmordsbombere kort tid før de sprengte seg selv 22. mars, ifølge VRT.

Kringkasteren oppgir ingen kilde for påstanden. Den føderale belgiske påtalemyndigheten sier flere personer ble pågrepet fredag i tilknytning til Brussel-angrepene, men oppgir ingen ytterligere detaljer.

En politikilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at Abrini er blitt pågrepet, men røper ingen detaljer.

Les også: – Brüssel-terroristene kunne vært stoppet

Paris-mistenkt

– For øyeblikket er det umulig å si mer. Vi vil gi mer informasjon senere i en uttalelse eller på en pressekonferanse, heter det fra påtalemyndigheten sent fredag ettermiddag.

Ifølge VRT ble ytterligere én mistenkt pågrepet fredag ettermiddag. Han mistenkes angivelig for å ha vært i kontakt med Khalid El Bakraoui kort tid før sistnevnte sprengte seg selv på en metrostasjon i Brussel.

Abrini ble etterlyst av belgisk politi to uker etter terroraksjonen i Paris. 31-åringen ble fanget opp av et overvåkingskamera på en bensinstasjon nær Paris sammen med Salah Abdeslam to dager før angrepene i Paris 9. november i fjor. Bilen de to kjørte, ble senere benyttet i Paris-angrepene. Abdeslam og Abrini er begge av marokkansk herkomst og omtales i belgiske medier som barndomsvenner.

(Artikkelen fortsetter under)

Mohamed Abrini, her markert i rødt, skal være pågrepet for Paris-terroren, men knyttes også til Brussel-angrepet.
Mohamed Abrini, her markert i rødt, skal være pågrepet for Paris-terroren, men knyttes også til Brussel-angrepet.

Les også: Ny video av Brussel-mistenkt

Tredjemann på flukt

Belgisk politi har siden terroraksjonen 22. mars jaktet på en mann med hatt og lys jakke som ble sett med en bagasjetralle på flyplassen kort tid før det smalt. Han gikk nemlig sammen med Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui, som utløste hver sin bombe på flyplassen.

Politiet fant en udetonert bombe på flyplassen og tror tredjemann satte fra seg en stor bag og flyktet fra stedet før selvmordsaksjonen.

Så langt har imidlertid ikke politiet navngitt noen mistenkt i forbindelse med jakten. En mann ble pågrepet og siktet for terrordrap få dager etter Brussel-angrepene. Belgiske medier navnga ham og utpekte ham som «hattemannen», men mannen ble imidlertid løslatt to dager senere på grunn av mangel på bevis.

Les også: Brussel-ordfører beklager løslatelse

Arrestordre

Abdeslam ble pågrepet i Brussel for tre uker siden, fire dager før den belgiske hovedstaden ble rammet av tre selvmordsbomber som kostet over 30 menneskeliv.

Abrini er siden blitt regnet som den eneste kjente mistenkte fra Paris-angrepene som fortsatt var på frifot. Belgia har godkjent Frankrikes begjæring om å utlevere Abdeslam, men prosessen er ventet å ta flere uker.

Belgiske myndigheter utstedte 24. november en internasjonal arrestordre på Abrini og betegnet ham som «farlig og trolig bevæpnet».

130 mennesker ble drept i angrepene i Paris i november i fjor.

VIDEO: Belgisk politi slapp disse overvåkningsbildene av den såkalte «hattemannen» torsdag:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus