– Brüssel-terroristene kunne vært stoppet

De tre terroristene på flyplassen i Brüssel før terrorangrepet. Nå hevder russerne at de kunne ha blitt avslørt, hvis ikke Nato hadde stanset et samarbeidsprosjekt med Russland.
De tre terroristene på flyplassen i Brüssel før terrorangrepet. Nå hevder russerne at de kunne ha blitt avslørt, hvis ikke Nato hadde stanset et samarbeidsprosjekt med Russland. Foto: - / Afp

Et felles teknologiprosjekt med Russland og Nato kunne ha avslørt terroristene da de ankom flyplassen og metroen i Brüssel. Men det ble lagt skrinlagt av Nato etter Ukraina-krisen, sier Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske sendemannen til Nato-hovedkvarteret, Aleksandr Grushko, bekreftet fredag at et multinasjonalt teknologiprosjekt kunne ha stanset Brüssel-terroristene.

Etter planen skulle nettopp denne flyplassen ha vært utstyrt med avansert teknologi for sporing av sprengstoff i store folkemengder. I et felles prosjekt - STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) - var flyplassen ved Nato-hovedkvarteret utpekt som pilotområde.

Men det samarbeidet mellom Nato-land og Russland ble avblåst etter Ukraina-krisen da Nato avblåste alt samarbeid.

– Prosjektet kunne i stor utstrekning ha bidratt til å forhindre slike situasjoner som den på Brüssels flyplass og metro, blir Grushko fredag sitert i den Putin-vennlige kanalen Russia today.

Med utgangspunkt i russisk utviklet teknologi skal det ha vært mulig å spore og analysere mikropartikler i lufta, og på den måten identifisere eksplosiver og hvem som hadde disse.

I følge ikke navngitte kilder skal man allerede ha prøvd ut systemet med suksess på en t-banestasjon i paris i oktober 2013. I en pressemelding fra Nato, datert 30. oktober 2013, omtales også prosjektet i meget positive ordelag.

– Systemet ville ha gjort det mulig å i skjul identifisere Brüssel-terroristene i det øyeblikket de kom til terminalen, sier den russiske diplomaten.

Etter planen skulle en innenfor STANDEX-prosjektet i første omgang utplassere systemet ved offentlig kommunikasjon som t-banestasjoner, flyplasser og togstasjoner, skriver RT.com.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus