– Brüssel-terroristene kunne vært stoppet

De tre terroristene på flyplassen i Brüssel før terrorangrepet. Nå hevder russerne at de kunne ha blitt avslørt, hvis ikke Nato hadde stanset et samarbeidsprosjekt med Russland.
De tre terroristene på flyplassen i Brüssel før terrorangrepet. Nå hevder russerne at de kunne ha blitt avslørt, hvis ikke Nato hadde stanset et samarbeidsprosjekt med Russland. Foto: - / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et felles teknologiprosjekt med Russland og Nato kunne ha avslørt terroristene da de ankom flyplassen og metroen i Brüssel. Men det ble lagt skrinlagt av Nato etter Ukraina-krisen, sier Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske sendemannen til Nato-hovedkvarteret, Aleksandr Grushko, bekreftet fredag at et multinasjonalt teknologiprosjekt kunne ha stanset Brüssel-terroristene.

Etter planen skulle nettopp denne flyplassen ha vært utstyrt med avansert teknologi for sporing av sprengstoff i store folkemengder. I et felles prosjekt - STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) - var flyplassen ved Nato-hovedkvarteret utpekt som pilotområde.

Men det samarbeidet mellom Nato-land og Russland ble avblåst etter Ukraina-krisen da Nato avblåste alt samarbeid.

– Prosjektet kunne i stor utstrekning ha bidratt til å forhindre slike situasjoner som den på Brüssels flyplass og metro, blir Grushko fredag sitert i den Putin-vennlige kanalen Russia today.

Med utgangspunkt i russisk utviklet teknologi skal det ha vært mulig å spore og analysere mikropartikler i lufta, og på den måten identifisere eksplosiver og hvem som hadde disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge ikke navngitte kilder skal man allerede ha prøvd ut systemet med suksess på en t-banestasjon i paris i oktober 2013. I en pressemelding fra Nato, datert 30. oktober 2013, omtales også prosjektet i meget positive ordelag.

– Systemet ville ha gjort det mulig å i skjul identifisere Brüssel-terroristene i det øyeblikket de kom til terminalen, sier den russiske diplomaten.

Etter planen skulle en innenfor STANDEX-prosjektet i første omgang utplassere systemet ved offentlig kommunikasjon som t-banestasjoner, flyplasser og togstasjoner, skriver RT.com.