Nye migranter sendt ut av Hellas

Ei ferje med 45 migranter om bord la fredag ut fra den greske øya Lesvos for å returnere dem til Tyrkia.
Ei ferje med 45 migranter om bord la fredag ut fra den greske øya Lesvos for å returnere dem til Tyrkia. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters

Demonstranter gjorde sitt beste for å stanse det, men for andre gang er migranter sendt med ferje fra Hellas til Tyrkia i tråd med EUs flyktningavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Stopp deportasjonene!

En gruppe demonstranter møtte opp i havna på den greske øya Lesvos fredag morgen for å protestere mot nye returer av migranter til Tyrkia.

Tre av demonstrantene hoppet i sjøen og grep tak i ankerkjettingen, men ble fjernet av gresk kystvakt, og ferja med 45 migranter om bord la ut som planlagt. Statlig gresk TV melder at det var pakistanere som ble sendt ut av landet i denne omgang, mens en ny gruppe på rundt 80 skulle sendes til Tyrkia senere på dagen.

Fredagens returer er den andre utsendelsen som gjennomføres i henhold til EUs flyktningavtale med Tyrkia fra mars.

I den første gruppen migranter, som ble sendt på mandag, skal det ha vært mange pakistanere og afghanere. Den tyrkiske nasjonalforsamlingen har nå gitt grønt lys til å igangsette returer av pakistanske migranter videre fra Tyrkia til Pakistan.

Les også: FN: Hellas kan ha sendt ut asylsøkere ved et uhell

Advarsel

Tyrkia har i avtalen med EU godtatt å ta tilbake migranter og flyktninger som reiser illegalt fra Tyrkia til Hellas. Til gjengjeld skal et tilsvarende antall syriske asylsøkere få reise på lovlig vis fra Tyrkia til EU-land.

Tyrkia har også fått gjennomslag for både pengebidrag og politiske innrømmelser fra EU, og president Recep Tayyip Erdogan har gjort det klart at EU må innfri sin del av returavtalen om Tyrkia skal gjennomføre den.

– Alt som er lovet, må gjennomføres av EU, lyder advarselen.

Målet med returavtalen er å stanse overfartene over Egeerhavet, og det har den siste tiden kommet betydelig færre migranter og flyktninger til de greske øyene. EU har derfor håp om at ordningen skal fungere, selv om gjennomføringen er komplisert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstranter grep tak i ankerkjettingen, men klarte ikke stanse utsendelsen av 45 migranter fra Hellas til Tyrkia fredag. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters
Demonstranter grep tak i ankerkjettingen, men klarte ikke stanse utsendelsen av 45 migranter fra Hellas til Tyrkia fredag. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters

Kritikk

Avtalen mellom EU og Tyrkia er blitt kraftig kritisert av menneskerettsgrupper.

For ikke å bryte med internasjonale regler har EU garantert at alle som søker asyl i Hellas, skal få individuell behandling. Det har ført til en rekke søknader til Hellas den siste tiden, etter at migrantene tidligere kun har ønsket å reise gjennom landet på vei nordover.

Ifølge Financial Times sliter nå greske myndigheter med å håndtere rundt 10.000 asylsøknader og venter på forsterkninger av eksperter og saksbehandlere fra EU.

– Oppsvinget i søknader har overveldet landets pressede asylsystem og truer med å forsinke EUs returavtale med Tyrkia, skriver avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus