Mann tiltalt for forsøk på å lage selvmordsbombe i Sverige

Svensk påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot en 20 år gammel mann som skal ha vært i ferd med å lage en bombe til bruk i en selvmordsaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attunda tingsrett i Stockholm tok ut tiltalen mot mannen torsdag, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen ble pågrepet og har sittet i varetekt siden 11. februar. Noen uker tidligere kjøpte han ifølge tiltalen en trykkoker, batterier og aceton, noe som tyder på at han planla å produsere TATP, same type sprengstoff som ble benyttet under terroraksjonene i Paris i november og i Brussel i mars.

Kjemikalier

– Det er min oppfatning at han har anskaffet, lagret og blandet kjemikalier i den hensikt å lage en selvmordsbombe. Forbrytelsen han forberedte kunne på alvorlig vis ha skadet Sverige, sier statsadvokat Ewamari Häggkvist ved den svenske Riksenheten för säkerhetsmål.

Foruten aceton skal det ha blitt funnet stålkuler hjemme hos mannen, noe politiet tror han aktet å bruke i bomben. Spiker og stålkuler benyttes ofte i slike bomber for å forårsake mest mulig skade.

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) hadde mannen også lastet ned opplysninger om bygging av bomber fra nettet.

Les også: Dansk sikkerhetspoliti pågrep antatte IS-krigere

Ingen bombe

Häggkvist understreker at helt sentrale deler manglet for at mannen kunne ha ferdigstilt bomben.

– Det fantes ingen ferdiglaget bombe, og dessuten manglet det en del for at bomben kunne ferdigstilles, sier Häggkvist.

Den pågrepne 20-åringen er ifølge Aftonbladet lærerstudent og ble i juni i fjor stanset to ganger i Tyrkia, angivelig på vei til Syria for å slutte seg til IS.

I slutten av januar ble han hentet inn til avhør av Säpo.

– Slektninger hadde i lengre tid vært urolige for ham. Han ble meldt savnet da han reiste til Tyrkia, noe som gjorde at Säpo ble koblet inn, sier Häggkvist.

Stanset i Tyrkia

Selvmordsbomberen Taimour Abdulwahad, som sprengte seg i Stockholm i 2010, benyttet også en trykkoker til å lage sin bombe, en metode som også er beskrevet i tidsskriftet til terrornettverket al-Qaida.

Abdulwahad benyttet derimot ammoniumnitrat og ikke aceton i sin bombe, og han lyktes ikke med å ta livet av andre enn seg selv da han utløste bomben i sentrum av Stockholm.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus