Island: Johannsson blir statsminister

Folk demonstrerer utenfor Alltinget i Reykjavik tirsdag.
Folk demonstrerer utenfor Alltinget i Reykjavik tirsdag. Foto: Stringer / Reuters

Framskrittspartiets nestleder Sigurdur Ingi Johannsson blir Islands nye statsminister, bekrefter partifelle Höskuldur Thorhallsson etter regjeringspartienes møte på Alltinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjenstår fortsatt forhandlinger om statsrådspostene som på nytt skal fordeles mellom Fremskrittspartiet (tilsvarende Senterpartiet) og den borgerlige koalisjonspartneren Selvstendighetspartiet.

Avtroppende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson var ordknapp i møtet med pressen etter gruppemøtet på Alltinget.

– Det er en god og solid mann som nå blir statsminister, sa en smilende Gunnlaugsson i noen av de første kommentarene til pressen siden Panama-avsløringene.

Les også: Johansson overtar som statsminister på Island

Protester

Oppslutningen om regjeringspartiene har falt som en stein, og onsdag var det protester på plassen foran Alltinget for tredje kveld på rad. Rundt 3.000 høylytte demonstranter krevde at regjeringen skulle gå av og kastet blant annet fiskehoder og egg mot parlamentsbygningen, melder lokale medier.

Påtroppende statsminister Johannsson er veterinær av yrke. Foruten å være nestleder i Gunnlaugssons parti har han fram til nå vært fiskeri- og landbruksminister i regjeringen som nå skal få en ny sammensetning.

Les også: Pressemelding: Gunnlaugsson har ikke trukket seg

Kaos

Gunnlaugsson varslet tirsdag at han trekker seg etter avsløringene søndag om at han og kona i skjul eide et skatteparadisselskap med store krav mot de islandske bankene som kollapset i finanskrisen.

Kaoset fortsatte onsdag da Gunnlaugsson natt til onsdag sendte ut en pressemelding til internasjonale medier med beskjed om at han ikke hadde gått av, men bare «trådt til side for en periode».

– Situasjonen er absurd, desperat og klønete. Det som skjer, er galskap, sa statsviter og professor Eirikur Bergmann til NTB tidligere onsdag.

Spent

Det var stor uvisshet og mange spekulasjoner i timene før Thorhallsson møtte et mannsterkt pressekorps inne i Alltinget onsdag kveld. Mens sinte demonstranter fortsatte å lage leven utenfor møtelokalene, ble det i islandske medier spekulert på om Selvstendighetspartiet i forhandlingene ville kreve å ta over statsministerposten.

Fremskrittspartiet har gått fra å være Islands nest største til å bli det nest minste partiet, mens Selvstendighetspartiet har falt med 6 prosentpoeng.

Samtidig rykker opposisjonen fram, særlig Piratpartiet som får hele 43 prosent oppslutning. Opposisjonen har varslet et mistillitsforslag mot regjeringen, men regjeringspartiene har fortsatt flertall i Alltinget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus