Piratene overtar gjerne makta på Island

Et par tusen demonstranter var samlet utenfor Alltinget i Reykjavik tirsdag kveld, og krevde regjeringens avgang. Nå er Piratpartiet størst på meningsmålinger og sier seg klar til å overta ansvaret etter et mulig nyvalg.
Et par tusen demonstranter var samlet utenfor Alltinget i Reykjavik tirsdag kveld, og krevde regjeringens avgang. Nå er Piratpartiet størst på meningsmålinger og sier seg klar til å overta ansvaret etter et mulig nyvalg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

En fersk meningsmåling på Island gir Piratpartiet støtte fra 43 prosent av de spurte. – Vi vil ta ansvaret hvis det blir nødvendig, sier partiets frontfigur Birgitta Jónsdóttir, til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Island er det politisk kaos. Landets politikere går fra møte til møte for å avklare hva som skje videre fremover.

En meningsmåling tatt opp mandag og tirsdag denne uken, gir regjeringspartiene mindre enn 30 prosents oppslutning. Piratpartiet er på samme måling landets største med 43 prosents støtte, skriver Morgunbladids engelskspråklige versjon, Iceland Monitor, onsdag.

– Klar for oppgaven

– Ja, vi er klare for oppgaven, svarer hun på ABC Nyheters spørsmål om de kan overta makten i Island.

– Helt fra starten har vi sagt klart fra om hva som prioriteres. Nå må vi finne kvalifiserte folk til å jobbe med oss, sier Piratpartiets frontfigur Birgitta Jónsdóttir (48) på vei inn til nok en møte.

– Vi er store i meningsmålinger, men egentlig ganske få i virkeligheten, innrømmer hun.

Les også: Johansson overtar som statsminister på Island

– Jeg vet ikke akkurat når det vil bli et nyvalg - det kan skje til høsten eller raskere. Vi er nå en flytende og underlig situasjon, sier hun.

– Alle forbereder seg nå på nyvalg. Det vil bli mye arbeid og jeg må nok drikke store mengder energidrikk, sier Jónsdóttir til ABC Nyheter onsdag formiddag.

– Jomfruelige

I et intervju med ABC Nyheter i november i fjor sa hun at partiet hadde to hovedsaker: Å få ratifisert en ny grunnlov og forsterke det direkte demokratiet.

– Folk føler at systemet ikke fungerer. Vi har aldri vært i regjering og derfor heller ikke brutt noen løfter. Vi er jomfruelige, sa Jónsdóttir den gangen.

Les også: Pressemelding: Gunnlaugsson har ikke trukket seg

I meningsmålingen som ble presentert onsdag viser også at hele 81 prosent av de spurte islenderne ønsker at dagens statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, skal gå av.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus