Russland sender raketter til Iran

Russland vil i løpet av de neste dagene sende den første leveransen av langtrekkende S-300 raketter til Iran, opplyser russisk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vet ikke om det skjer i dag, men de vil bli lastet for forsendelse til Iran, sier tjenestemannen Zamir Kabulov.

Avtalen med Iran ble inngått i 2007, men ble lagt på is som følge av FNs våpensanksjoner mot landet.

I april i fjor signerte president Vladimir Putin en lov som åpnet for salg av de avanserte bakke-til- luft-rakettene til Iran.

S-300 ble tatt i bruk av den sovjetiske hæren på 1970-tallet og benyttet som en del av forsvaret av militærbaser og viktige fabrikker og institusjoner. Systemet er siden videreutviklet og fins nå i en rekke varianter.

Foruten å kunne benyttes som forsvar mot flyangrep, skal S-300 systemet også være i stand til å skyte ned innkommende raketter.

Det fins en rekke ulike versjoner av rakettene, og de kraftigste av dem skal ha en rekkevidde på over 350 kilometer. Det er ikke kjent hvilken type Iran eventuelt får kjøpe.

Iran inngikk i fjor sommer en atomavtale med Vesten mot at de økonomiske sanksjonene mot landet oppheves.

FNs våpenembargo skal i henhold til avtalen bestå i ytterligere fem år, og sanksjoner som gjelder raketter og raketteknologi skal bestå i åtte år.

Det er uklart hvordan Russland skal omgå disse sanksjonene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus