FN: Hellas kan ha sendt ut asylsøkere ved et uhell

Drøyt 200 flyktninger ble fraktet i båt fra Hellas til Tyrkia mandag. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix
Drøyt 200 flyktninger ble fraktet i båt fra Hellas til Tyrkia mandag. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

13 av de 202 menneskene som er returnert fra Hellas til Tyrkia, fikk ikke registrert sine asylsøknader, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet «glemte» å registrere asylsøknadene til 13 migranter som ble sendt tilbake til Tyrkia mandag, sier UNHCRs Europa-sjef Vincent Cochetel til The Guardian.

Dersom dette blir bevist, kan det undergrave EUs argumenter om at returavtalen med Tyrkia er i tråd med folkeretten. Avtalen som ble iverksatt mandag, går ut på at nye migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene etter 20. mars, i en begrenset periode skal returneres til Tyrkia.

EU har tidligere lovet at mennesker som søker asyl i Hellas, kommer til å få sine søknader individuelt behandlet.

– Glemte noen

Men UNCHRs Europa-sjef sier at 13 afghanske og kongolesiske asylsøkere som kom til den greske øya Chios etter 20. mars, ikke fikk lov til å formelt registrere sine asylsøknader på grunn av «administrativt kaos» på øya.

– I fire dager etter 20. mars registrerte ikke gresk politi noen intensjon om å søke asyl, ettersom de ikke var forberedt på dette. Så vi begynte å dele ut skjemaer til mennesker som erklærte at de ønsket å søke asyl, sier han til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet mottok de fleste som hadde disse skjemaene. Og glemte tydeligvis noen. Det er mer et uhell enn noe annet, håper vi.

EU insisterer imidlertid på at reglene blir fulgt. Politiet på Chios avviser også at noen migranter har blitt sendt tilbake til Tyrkia mot sin vilje.

Les også: SV-Andersen: – Usikkert om flyktningene blir kanonføde for krigsherrer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Drep oss hvis dere vil»

På den greske øya Lesvos var det tirsdag uro blant de flere tusen flyktningene og migrantene som venter på om asylsøknaden blir innvilget eller om de blir sendt tilbake.

Titalls ropte «Vi vil ha frihet!» bak piggtrådgjerdene som omslutter mottakssenteret Moria.

«Drep oss hvis dere vil», sto det på en papplate som en mann holdt i været. På veggen på mottakssenteret, som en gang ble brukt av hæren, står det i graffiti: «Ingen er ulovlige».

Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International er svært kritisk til returavtalen og har sagt at Tyrkia ikke lenger kan bli regnet som et trygt land for flyktninger. Menneskerettsgruppen anklager også Tyrkia for å sende syrere tilbake til hjemlandet mot deres vilje, noe Tyrkia avviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Migrantreturene fra Hellas til Tyrkia i gang

200 uttransporteres onsdag

Avtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått 20. mars, men returene ble utsatt blant annet på grunn av Frontex' mannskapsmangel. For hver syrisk flyktning Tyrkia tar imot i henhold til denne avtalen, skal landet få sende én syrer til EU.

De siste to ukene har drøyt 6.000 migranter ankommet de greske øyene, og ifølge avtalen kan alle disse returneres til Tyrkia.

Ingen migranter ble uttransportert fra Hellas tirsdag, men returene fortsetter onsdag. Tyrkia vil da ta imot rundt 200 migranter fra greske øyer, ifølge en tyrkisk tjenestemann.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu opplyste tirsdag at 78 syrere er blitt sendt til Tyskland som en del av avtalen. To syrere var blant de titalls hovedsakelig pakistanske migrantene som ble sendt tilbake til Tyrkia fra den greske øya Lesvos mandag, ifølge Davutoglu.