Granskinger i en rekke land etter «Panama Papers»

Advokatfirmaet i Panama fraskriver seg ansvar
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i en rekke land varsler gransking og etterforskning i kjølvannet av de lekkede Panama-dokumentene om bruk av skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har skatteetaten bedt om innsyn i dokumentene som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Også Finanstilsynet vil følge opp saken og be om en forklaring fra styrene til de berørte bankene.

Samtidig har næringsminister Monica Mæland (H) bedt om en redegjørelse fra DNB, som tidligere bisto kunder ved opprettelse av selskaper i skatteparadiser.

Les også: Store demonstrasjoner i Reykjavik

Gransker

Frankrike åpnet mandag en etterforskning av hvitvasking av penger og skattesvindel som følge av lekkasjen.

– Det er stor sannsynlighet for at dokumentene omhandler franske skattebetalere, sier påtalemyndigheten i en uttalelse.

Også i USA, Nederland, Østerrike, Spania, Australia, New Zealand, Sverige og India har myndighetene varslet, eller allerede satt i gang, gransking eller etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Store demonstrasjoner på Island

Les også: DNB-sjefen sier han ikke visste om stråselskapene

I de lekkede dokumentene finnes opplysninger om en lang rekke rike personers bruk av selskaper i skatteparadiser. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig, men kan være del av en strategi for å unndra skatt.

Også mange kriminelle skal være nevnt i dokumentene, som er gjennomgått av Süddeutsche Zeitung i Tyskland, Aftenposten i Norge og over hundre andre medier.

Skatteparadiser

Blant dem som mener de ikke har gjort noe galt, er Ukrainas president Petro Porosjenko. Han knyttes til offshoreselskapet Roshen, som er innblandet i lekkasjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å opprette en struktur i utlandet, påvirker ikke Roshen-gruppens skatteforpliktelser i Ukraina. Påstandene om skatteunndragelser er ubegrunnet, sier advokatfirmaet som gjennomførte salget av selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona til EUs klimakommisjonær Miguel Arias Cañete har også forbindelser til advokatselskapet i Panama. Ifølge EU-kommisjonen ser det ut til at Cañete har fulgt reglene ved å rapportere konas forretningsinteresser da han ble kommissær i 2014.

Også Russlands økonomiminister Alexej Uljukajev og fotballstjernen Lionel Messi sier at deres forbindelser til saken ikke har noe med skatteunndragelser å gjøre.

Islands statsminister: – Vil ikke gå av

Ny EU-lov

De som mener at EUs planlagte lov om skatteunndragelse ikke er god nok, har fått ny vind i seilene etter lekkasjene.

Ifølge et utkast som Transparency International har publisert, vil loven kreve at europeiske selskaper rapporterer om skattene de betaler og inntektene de har i ulike EU-land. Loven vil imidlertid ikke kreve rapportering av tall fra land utenfor unionen.

– Du kan ikke ha 28 rapporter for EU og én rapport for resten av verden. Det undergraver grunnen til at man har en slik lovgiving. Det vil bety at selskaper fortsatt vil kunne bruke skatteparadiser, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.