Migrantreturene fra Hellas til Tyrkia i gang

Flyktninger og migranter registrerer seg på den greske øya Lesvos. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix
Flyktninger og migranter registrerer seg på den greske øya Lesvos. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De to første båtene med migranter som skal fraktes til Tyrkia forlot den greske øya Lesvos mandag morgen, ifølge flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten forlot den greske øya Lesvos tidligere på morgenen. Det var den ene av to båter som la fra kai med til sammen 131 migranter ved soloppgang.

Flesteparten om bord var fra Pakistan og Bangladesh, opplyser EUs grensebyrå Frontex' talskvinne Ewa Moncure.

Ifølge VG var det utelukkende unge menn som hadde gått om bord i båtene på Lesvos ved 6-tiden mandag morgen.

Hver migrant ble fulgt av en sivilkledd Frontex-tjenestemann. Gresk opprørspoliti fulgte også med om bord.

Les også: Tyrkia-returer trues av personellmangel

250 mandag

Totalt ble det forberedt uttransportering av 250 personer mandag. I havnene på Lesvos og Chios ankom migrantene i busser, og fritidsbåter sto klare til å frakte dem over Egeerhavet til kystbyen Dikili.

Dermed har de omstridte migrantreturene til Tyrkia startet til planlagt tid.

I henhold til avtalen mellom EU og Tyrkia skal 250 personer fraktes til Tyrkia mandag, og samme antall både tirsdag og onsdag.

Mandag er det samtidig ventet at 35 syrere skal flys fra Tyrkia til Tyskland. Det er ventet at Tyrkia i løpet av dagen også skal sende syriske flyktninger til Frankrike, Finland og Portugal.

Mangler personell

Avtalen ble inngått 20. mars, men returene er blitt utsatt blant annet på grunn av Frontex' mannskapsmangel. Frontex har så langt fått bare en tidel av de 2.300 personene som byrået har sagt er nødvendig for å gjennomføre avtalen.

De siste to ukene har drøyt 6.000 migranter ankommet de greske øyene, og ifølge avtalen kan alle disse returneres til Tyrkia. For hver flyktning Tyrkia tar imot i henhold til denne avtalen, skal landet få sende én asylsøker til EU.

Avtalen får kritikk

På øya Chios var det sent søndag kveld sammenstøt mellom innbyggere og opprørspoliti. Innbyggerne protesterte mot uttransporteringen av migrantene.

Avtalen har blitt kritisert av blant andre FN og Amnesty International.

– Dette er første dag av det som vil være en svært vanskelig tid for flyktningrettigheter. Til tross for alvorlige smutthull i lovverket og mangel på tilstrekkelig beskyttelse i Tyrkia, skrider EU fram med en farlig avtale, sier Amnesty Internationals leder i Hellas, Giorgos Kosmopoulos til nyhetsbyrået AP.

– Tyrkia er ikke et trygt tredjeland for flyktninger. EU og greske myndigheter vet dette og har ingen unnskyldning, sier han videre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus