Obama avfeier Trumps atomforslag

Barack Obama la ikke fingrene imellom da han avfeide Donald Trumps forslag om å la Japan og Sør-Korea skaffe seg atomvåpen. Vitner om manglende forståelse, mener presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om Trumps forslaget dukket opp da Obama oppsummerte det to dager lange toppmøtet om atomsikkerhet, som han var vert for.

– De uttalelsene du nevnte, hva forteller de oss, spurte Obama retorisk før han selv kom med et svar som levnet Trump liten ære:

– De forteller oss at personen som kom med dem ikke vet mye om utenrikspolitikk, atompolitikk, Koreahalvøya eller verden generelt.

Trump, som fortsatt leder kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat før valget på Obamas etterfølger i november, vil at USAs allierte skal ta en større del av regningen for sitt eget forsvar slik at amerikanske styrker kan trekkes ut fra sine kostbare oppdrag i regionen.

Les også: PredictIt: – Mindre trolig at Trump blir nominert

Obama mener dette er naivt og en fraskrivelse av amerikansk lederskap som til sjuende og sist vil gjøre verden til et farligere sted.

– Det vi gjør er viktig for resten av verden. Vår allianse med Japan og Sør-Korea er en av hjørnesteinene i vår tilstedeværelse i Stillehavsregionen, sa Obama. Han sier alliansen har brakt fred og økonomisk fremgang i regionen.

– Det er ikke noe du tuller med. Det er en investering som hviler på de ofrene våre menn og kvinner gjorde da de kjempet i hele Stillehavsområdet under andre verdenskrig. Og vi vil ikke at presidentkontoret skal inntas av noen som ikke innser hvor viktig det er.

Les også: Tidligere Trump-støttespiller kaller ham «monster»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus