Frykter flom og massedød langs Yangtse

I 1998 døde mer enn 3000 personer på grunn av oversvømmelser i Kina. Nå frykter man at det kan skje igjen.
I 1998 døde mer enn 3000 personer på grunn av oversvømmelser i Kina. Nå frykter man at det kan skje igjen. Foto: Greg Baker / AP

Kinesiske myndigheter frykter at Yangtse, landets største elv, igjen skal skape flom og massedød. I 1998 døde tusenvis og mer enn 220 millioner mennesker ble rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets myndigheter går nå ut med en advarsel om at enorme vannmasser i Yangtse-elven nok en gang skal bringe død.

En forlenget El Nino-effekt kan føre til tilstander som i 1998 da mer enn 220 millioner ble berørt i 24 kinesiske provinser. Flommen for nesten tyve år siden regnes som en av de tre verste i forrige århundre i Kina.

Til den engelskspråklige avisen South China Morning Post sier Liu Ning, generalsekretær i det kinesiske flomsenteret, at det er «meget sannsynlig» at man i år vil oppleve flom i Yangtse.

Les også: Nesten 150.000 evakuert fra flom i Sør-Amerika

Store regnmengder i områder langs deler av elva, har allerede ført til høyere vannstand enn normalt, og dette skjer tidligere enn tidligere år, skriver avisa.

Liu Ning sier at Kina vil oppleve et mer ekstremt vær i år på grunn av værfenomenet El Nino som oppstår på grunn av store temperatursvingninger i overflatevannet i utenfor vestkysten av Sør-Amerika.

I mai regner en med at det vil regne mellom 10 og 50 prosent mer enn i fjor, og at Yangtse og tilliggende elver kan stige opp til 50 prosent fra juni til august.

Les også: 750.000 evakuert før tyfon traff Filippinene

I forrige uke steg vannet allerede alarmerende hurtig i flere sørlige provinser, og elven Gan i provinsen Jiangxi - og som munner ut i Yangtse - skal ha steget 2,52 meter over sikkerhetsgrensen, skriver South China Morning Post.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus