Meny

Britisk atomavfall skal sendes til USA

David Cameron vil bytte atomavfall mot uran som kan brukes til fremstilling av medisinske radioisotoper. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia skal sende rundt 700 kilo atomavfall til USA. I bytte får Europa uran som blant annet kan brukes i kampen mot kreft.

Statsminister David Cameron skal kunngjøre avtalen torsdag i forbindelse med atomtoppmøtet i Washington. Målet er sikker behandling av materiale fra rundt 1.000 atomfasiliteter i verden. Flyttingen av atomavfall fra Skottland til USA blir «den største forflytningen noensinne av høyanriket uran ut av Storbritannia», ifølge en kilde i den britiske regjeringen.

Les også: Cameron vil ha kvinnelige soldater i strid

I bytte skal USA sende uran som kan brukes i reaktorene til Det europeiske energibyrået Euratom.

– USA skal lever høyanriket uran i en annen form, som kan brukes i Euratoms reaktorer. De kan produsere radioisotoper til medisinsk bruk, blant annet til diagnostisering og behandling av sykdommer som blant annet kreft i skjoldbruskkjertelen, sier kilden. Sluttproduktet skal distribueres til hele Europa.

– Dette er en mulighet for Storbritannia, USA og Europa til å vise hvordan land kan jobbe sammen for å håndtere radioaktivt avfall. Det er en mulighet til å vise resten av verden lederskap, fortsetter den anonyme kilden.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus