Aserbajdsjan krever full armensk tilbaketrekking

Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aserbajdsjans president Ilham Alijev krevde onsdag full tilbaketrekking av armenske styrker fra den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alijev sa på en felles pressekonferanse med USAs utenriksminister John Kerry at han krever en «umiddelbar og betingelsesløs tilbaketrekking» fra regionen. Kerry sa at han ønsker en endelig løsning på den langvarige konflikten. Nagorno-Karabakh brøt ut fra Aserbajdsjan i årene rundt 1990 mens Sovjetunionen gikk i oppløsning. Seks år med væpnet konflikt der Armenia støttet utbryterrepublikken ble avsluttet med en våpenhvile i 1994. Det internasjonale samfunnet anerkjenner ikke løsrivelsen.

– Vi ønsker å se en løsning på den fastlåste konflikten i Nagorno-Karabakh, og det er nødvendig med en forhandlet løsning som det må arbeides langsiktig med, sa Kerry.

Les også: Livstidsdømt øksemorder satt fri som helt

Alijev takket USA for å forsøke å få en slutt på konflikten, men mener situasjonen kun kan løses med en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd med krav om at Armenia trekker seg ut av utbryterregionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan, alle konflikter i tidligere sovjetiske områder, må løses basert på landenes territorielle integritet, sa presidenten.

Siden 1994 har det vært mange trefninger mellom armenske og aserbajdsjanske styrker: Senest i september i fjor ble fire armenske soldater drept i en slik trefning.