Meny

Rousseff advarer mot «kupp»

Det stormer rundt Brasils president Dilma Rousseff, som anklager sine politiske motstandere for å bruke «kuppaktige» metoder. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasils president Dilma Rousseff sier hun er offer for et kupp, samtidig som hennes politiske allierte driver hestehandel i et forsøk på å unngå å bli stilt for riksrett.

– Dette er en kuppaktig prosess som ikke er i tråd med den retningen landet har tatt etter at demokratiet ble gjeninnført, sa Rousseff i en tale i hovedstaden Brasília med henvisning til slutten på to tiår med militærdiktatur fram til 1985.

Den politiske krisen i landet ble ytterligere forverret da Rousseffs arbeiderparti mistet koalisjonspartneren PMDB tirsdag. Presidenten er dermed alene i kampen mot en riksrettstiltale i Kongressen. Dette skjer samtidig som landet er inne i en alvorlig resesjon og en korrupsjonsskandale i statsoljeselskapet Petrobras der et tverrsnitt av landets elite er involvert.

Les også:  Nye protester i Brasil etter Rousseff-grep

En meningsmåling viser at regjeringen har rekordlave 10 prosents støtte i befolkningen. For Rousseff personlig er det litt bedre, men fortsatt svakt. 14 prosent sier de har tillit til henne.

Rousseffs omstridte forgjenger Luiz Inacio Lula da Silva planlegger torsdag å lede en demonstrasjon mot riksrettstiltale. Lula er fortsatt populær på venstresiden, mens opposisjonen har lagt ham for hat. Han risikerer selv tiltale i forbindelse med Petrobras-saken. Rousseff har forsøkt å utnevne ham til sin stabssjef, noe som vil gi Lula immunitet. En dommer har satt en foreløpig stopp for utnevnelsen.

Les også:   Lula siktet i korrupsjonssak

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus