IS topper agendaen under atomtoppmøtet i USA

USAs president Barack Obama er vert for atomtoppmøtet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama er vert for atomtoppmøtet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Å hindre at terrorister får tak i radioaktivt materiale topper agendaen når ledere fra flere enn 50 land samles til atomtoppmøtet denne uken. Men Russland glimrer med sitt fravær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Washington gjør folk seg nå klare til trafikkaos, forsinkelser, stengte gater og et strengt sikkerhetsopplegg når verten Barack Obama ønsker de mange statslederne velkommen til toppmøtet torsdag og fredag.

– Vi vet at terrororganisasjoner har et ønske om å få tak i slikt radioaktivt materiale, sier Ben Rhodes, som er en av presidentens mest betrodde rådgivere i utenriksspørsmål.

– Det var definitivt tilfellet med al-Qaida, og nå med IS, la han til.

Frykt for atomterror

Kjernefysisk materiale og avfall – fra blant annet forskning, sykehus eller sivile reaktorer – kan brukes til å lage såkalte «skitne bomber» der radioaktivt materiale spres med en konvensjonell eksplosjon.

– Ulike land har ulikt sikkerhetsnivåer ved sine atominstallasjoner og på hvordan de håndterer radioaktivt materiale. Målet er å få alle opp på en høy sikkerhetsstandard gjennom deling av kunnskap eller internasjonale forpliktelser, sier Rhodes.

I tillegg til «skitne bomber» er et annet skrekkscenario at våpen fra for eksempel den terrorplagede atommakten Pakistan kan havne på avveie.

Å utvikle atomvåpen er svært vanskelig og så godt som umulig for terrorgrupper som IS.

Les også: Assads soldater rykker frem mot nok en IS-by

Russerne kommer ikke

Mens Obama skal være vert for ledere fra blant annet Storbritannia, Frankrike og Kina, sier Russland nei til å delta. Landet mener slike møter bør arrangeres av Det internasjonale atomenergibyrået, skriver Russlands statskontrollerte nyhetsbyrå Sputnik.

– Det eneste de oppnår med å ikke møte opp, er å isolere seg, sa Rhodes til pressen tirsdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var en av de første statslederne som ankom til toppmøtet da han landet på flystasjonen Andrews tirsdag, to dager før programmet offisielt starter. Norges statsminister Erna Solberg vil ankomme Washington torsdag. Foto: Yuri Gripas / Reuters
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var en av de første statslederne som ankom til toppmøtet da han landet på flystasjonen Andrews tirsdag, to dager før programmet offisielt starter. Norges statsminister Erna Solberg vil ankomme Washington torsdag. Foto: Yuri Gripas / Reuters

Heller ikke Iran og Nord-Korea skal delta på toppmøtet, selv om begge land vil bli hyppig diskutert. Blant annet vil Tyskland og de permanente medlemmene av sikkerhetsrådet, den såkalte P5+1-gruppen, møtes for å diskutere hvordan implementeringen av atomavtalen med Iran har gått så langt.

Les også: Norsk forsker advarer mot å fengsle Syria-farere

IS-diskusjoner på sidelinjen

Terrorbekjempelse og kampen mot IS vil også være tema i samtaler fredag. Diskusjonen vil da være bredere enn frykten for at gruppen kan få tak i masseødeleggelsesvåpen.

Møtet ble planlagt før terrorangrepene som kostet minst 32 mennesker livet i Brussel i påsken, men de understreker hvor viktig det er med en felles strategi, opplyser Det hvite hus.

Det er fjerde gang atomtoppmøtet arrangeres. Konferansen ble for første gang arrangert i Washington i 2010 på initiativ fra Obama. I 2012 ble konferansen holdt i Seoul i Sør-Korea, mens den var i Haag i Nederland i 2014.

Les også: Assad vil gjenerobre hele Syria

Norge deltar

Statsminister Erna Solberg (H) leder den norske delegasjonen til toppmøtet. Hun ankommer Washington torsdag for å delta under en arbeidsmiddag i Det hvite hus.

– I en urolig tid er det desto viktigere at vi samarbeider om å øke vår sikkerhet. Kontroll med og reduksjon av bruk av radioaktivt materiale er en viktig del av dette, sa hun til NTB mandag.

Som alltid når mange av verdens ledere er samlet på samme sted til samme tid, vil det bli bilaterale møter på sidelinjen av hovedprogrammet.

Nord-Koreas atomvåpen blir blant annet tema under samtaler mellom Obama og Sør-Korea og Japans statsministre og under Obamas møte med Kinas president Xi Jinping.

Les også:

Opposisjonen: – Assad må bort, død eller levende

Minister: – Assad er ikke en del av fremtiden

Personvernpolicy