USA: – Irans missiltest «ikke i tråd med» FN-resolusjon

Sikkerhetsrådets sal i FNs hovedkvarter. Arkivfoto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix
Sikkerhetsrådets sal i FNs hovedkvarter. Arkivfoto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Iran gikk imot en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd da landet sendte opp raketter som kunne bære atomstridshoder, mener USA og flere europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testene som nylig ble gjennomført var «ikke i tråd med» og «trosset» resolusjon 2231 fra juli i fjor, skriver USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i et felles brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Spanias FN-ambassadør. Resolusjonen er en påminnelse om ikkespredningsavtalen og uttrykker støtte til atomavtalen med Iran i fjor.

Les også: Clinton: Iranske rakettester må få konsekvenser

I brevet påpekes det at missilene som ble brukt kan utstyres med atomstridshoder, og Sikkerhetsrådet blir bedt om å diskutere «passende reaksjoner» på at Iran ikke følger resolusjonen. Spania har ansvar for på koordinere Sikkerhetsrådets diskusjoner knyttet til den aktuelle resolusjonen.

Selv om oppskytingene nylig ikke er i tråd med resolusjon 2231, innebærer de ifølge flere vestlige tjenestemenn ikke et brudd på selve atomavtalen.

Les også: USA: – Irans missiltest «ikke i tråd med» FN-resolusjon

Brevet er omhyggelig formulert og unngår å bruke begrepet «brudd» på resolusjonen som oppfordrer Iran til å ta en pause på inntil åtte år i aktiviteter knyttet til raketter som kan bære atomvåpen. Denne oppfordringen skal ikke være juridisk bindende og utløser dermed ikke sanksjoner eller bruk av militær makt. Russland, som er fast medlem i Sikkerhetsrådet, har gjort det klart at landet ikke støtter nye sanksjoner mot Iran.

Personvernpolicy