Sikkerhetssjef i USA: – Antimuslimsk valgretorikk skadelig

Muslimer ber under en demonstrasjon i desember mot Donald Trump og hans skarp uttalelser om muslimer. Arkivfoto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB scanpix
Muslimer ber under en demonstrasjon i desember mot Donald Trump og hans skarp uttalelser om muslimer. Arkivfoto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sjefen for USAs sikkerhetsetat Homeland Security sier den skarpe retorikken mot muslimer i valgkampen undergraver landets sikkerhetsinteresser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeh Johnson kom med uttalelsen i et intervju med TV-kanalen MSNBC tirsdag da han ble bedt om å kommentere de republikanske kandidatene Donald Trump og Ted Cruz. Johnson sier at det å peke ut en bestemt gruppe er til hinder for myndighetenes innsats for å bygge opp de forbindelsens om kreves for å forhindre angrep.

– Opprørende kommentarer om å patruljere og sikre områder der det bor muslimer eller å hindre muslimer i komme inn i landet går imot våre innenlandske og nasjonale sikkerhetsinteresser, sier Johnson.

Amerikanske tjenestemenn sier i kjølvannet av angrepene i Brussel at det ikke er noen kjent, umiddelbar trussel mot USA. Men økt bekymring for sikkerheten har sendt bølger gjennom nominasjonsvalgkampen i forkant av valget i november. Mens Cruz har tatt til orde for patruljereing av områder der det bor muslimer, ønsker Trump et midlertidig innreiseforbud til USA for muslimer.

Retorikken har bidratt til å polarisere velgerne og har ført til kritikk, særlig fra demokratisk side. Den tredje republikanske kandidaten, John Kasich, bruker ordet «absurd» om motstandernes forslag og sier det er viktigere å konsentrere seg om etterretning og globalt samarbeid.

– I denne fasen må vi bygge broer til det amerikansk-muslimske miljøet, ikke gjøre dem til fiender og drive dem inn i skyggene, men oppfordre dem til å jobbe med oss, sier Johnson.

Personvernpolicy