Meny

Hellas skal behandle asylsaker på to uker

Migranter plukket opp av et gresk kystvaktfartøy. Hellas forbereder seg på å behandle asylsøknader i løpet av en til to uker. De som får avslag blir sendt tilbake til Tyrkia. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når asylavtalen mellom EU og Tyrkia får full effekt, vil Hellas være i stand til å behandle asylsaker i løpet av to uker, sier landets viseforsvarsminister.

Viseminister Dmitris Vitsas har ansvaret for å koordinere mottaket av migrantene som strømmer til Hellas. Han sier alle asylrelaterte prosedyrer skal skje raskere.

– Asylsøknader må behandles innen en uke – og dette får vi internasjonal hjelp for å klare – og anker vil bli behandlet i løpet av ytterligere en uke, sier Vitsas i et TV-intervju. Hurtigbehandlingen skal formaliseres i et forslag til flyktninglov som legges fram for nasjonalforsamlingen onsdag, forteller han. Vitsas sier de som kommer inn etter at avtalen med Tyrkia trådte i kraft 20. mars, og som ikke får innvilget asyl, vil bli returnert til Tyrkia på skip leid inn av EUs grensemyndighet Frontex.

Les også:  Tyrkia stoppet 350 migranter på vei til Hellas

Rettighetsgrupper har gjentatte ganger påpekt alvorlige svakheter i den greske asylprosessen som hindrer flyktninger i å søke asyl. Og når søknaden først er levert, kan det ta flere måneder før et vedtak er fattet.

Rundt 4.000 sikkerhetsfolk og funksjonærer, mange av dem utlånt fra andre EU-land, skal plasseres på registreringssentre på øyer nær Tyrkia for å håndtere strømmen av mennesker. Bistandsorganisasjoner har kritisert returavtalen med Tyrkia og advart mot at registreringssentrene i praksis kan ende opp som interneringssentre.

Les også:   Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Ifølge Vitsas er det nå rundt 53.000 flyktninger og migranter i Hellas. I slutten av februar, før flere av landene på Balkan begynte å stenge grensene, var tallet 30.000.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus