Hellas skal behandle asylsaker på to uker

Migranter plukket opp av et gresk kystvaktfartøy. Hellas forbereder seg på å behandle asylsøknader i løpet av en til to uker. De som får avslag blir sendt tilbake til Tyrkia. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Migranter plukket opp av et gresk kystvaktfartøy. Hellas forbereder seg på å behandle asylsøknader i løpet av en til to uker. De som får avslag blir sendt tilbake til Tyrkia. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når asylavtalen mellom EU og Tyrkia får full effekt, vil Hellas være i stand til å behandle asylsaker i løpet av to uker, sier landets viseforsvarsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viseminister Dmitris Vitsas har ansvaret for å koordinere mottaket av migrantene som strømmer til Hellas. Han sier alle asylrelaterte prosedyrer skal skje raskere.

– Asylsøknader må behandles innen en uke – og dette får vi internasjonal hjelp for å klare – og anker vil bli behandlet i løpet av ytterligere en uke, sier Vitsas i et TV-intervju. Hurtigbehandlingen skal formaliseres i et forslag til flyktninglov som legges fram for nasjonalforsamlingen onsdag, forteller han. Vitsas sier de som kommer inn etter at avtalen med Tyrkia trådte i kraft 20. mars, og som ikke får innvilget asyl, vil bli returnert til Tyrkia på skip leid inn av EUs grensemyndighet Frontex.

Les også: Tyrkia stoppet 350 migranter på vei til Hellas

Rettighetsgrupper har gjentatte ganger påpekt alvorlige svakheter i den greske asylprosessen som hindrer flyktninger i å søke asyl. Og når søknaden først er levert, kan det ta flere måneder før et vedtak er fattet.

Rundt 4.000 sikkerhetsfolk og funksjonærer, mange av dem utlånt fra andre EU-land, skal plasseres på registreringssentre på øyer nær Tyrkia for å håndtere strømmen av mennesker. Bistandsorganisasjoner har kritisert returavtalen med Tyrkia og advart mot at registreringssentrene i praksis kan ende opp som interneringssentre.

Les også: Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Ifølge Vitsas er det nå rundt 53.000 flyktninger og migranter i Hellas. I slutten av februar, før flere av landene på Balkan begynte å stenge grensene, var tallet 30.000.

Personvernpolicy