Meny

Myndighetene i Pakistan vil vise handlekraft

Minst 72 mennesker ble drept da en selvmordsbomber søndag angrep en lekeplass i Lahore. 29 av de 72 drepte var barn. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske myndighetene prøver å vise handlekraft etter terroraksjonen søndag, men de går ikke til kjernen av problemet, mener norsk ekspert.

Tirsdag opplyste pakistanske myndigheter at over 5.000 personer var blitt pågrepet etter terrorangrepet der 72 mennesker ble drept i en park i Lahore. 216 av de pågrepne har status som mistenkt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Pågripelsene skjedde med bistand fra politi, antiterrorenheter og etterretningsagenter, opplyste provinsminister Rana Sanaullah i Punjab-provinsen.

– Mens vår nasjon og stat blir sterkere, angriper den feige fienden forsvarsløse mennesker. Sikkerhetsstyrker må få stoppet disse terroristene før de angriper igjen, sa statsminister Nawaz Sharif på et sikkerhetsmøte mandag.

Liten tillit

Pakistan-ekspert og historiker Terje Skaufjord, som sammen med professor Elisabeth Eide har skrevet boka «Pakistan-midt i verden», mener arrestasjonene er lite verdt.

– De følger et tradisjonelt mønster, myndighetene ønsker å vise handlekraft, sier Skaufjord.

Han mener at regjeringen sender hæren ut som en panikkreaksjon – for å gjøre folks til lags.

– Hæren blir sendt ut for å gjøre grovarbeidet. Resultatet er at mange uskyldige går med i dragsuget, sier han.

Han mener folk flest har liten tillit til at aksjonene er effektive.

– De kjenner Sharifs dobbeltspill. Han holder sin hånd over tvilsomme religiøse organisasjoner, men aksjonerer mot noen av de verste islamistene, slik som Jamaat-ul-Ahrar.

Gruppen springer ut av Taliban i Pakistan og har tatt på seg ansvaret for det blodige angrepet søndag.

Bakgrunn:   Mange barn blant dødsofrene i Lahore

Farlige strukturer

Skaufjord mener at myndighetene lar de farlige strukturene bestå.

– De farlige organisasjonene blir ikke vingeklippet, bare de mest militante, de som kanskje også er en plage for de religiøse partiene. Regjeringen vil ikke legge seg ut med det store islamske feltet i landet. Den tar ikke tak i de grunnleggende problemene, de glidende overgangene til de ekstreme islamistiske organisasjoner, påpeker Skaufjord.

Han mener at dette fører til at ekstremismen får mulighet til å smitte over på vanlige folk.

– Flertallet i Pakistan støtter ikke slike angrep, men flere er nok blitt mindre tolerante og låner i større grad øre til ekstremister som iverksetter slike angrep, og det er en farlig utvikling, mener Skaufjord.

Les også:  Ekspert tror det blir flere angrep i Pakistan

Angrep mot kristne

Jamaat-ul-Ahrar har opplyst at målet for terroren søndag var de kristne.

– Vi vil sende et budskap til statsminister Nawaz Sharif om at vi har ankommet Lahore, sa gruppens talsmann Ehsanullah Ehsan.

Pakistanekspert, professor Tor Halfdan Aase ved Universitetet i Bergen, sier at angrepet mot de kristne i Lahore var spesielt.

– Vi har ikke sett så mange angrep mot kristne tidligere. De fleste angrepene har vært mot sjiamuslimer. De kristne blir sett på som lavkaster i Sør-Asia, de har ikke særlig høy status. De kristne utgjør også en svært liten del av befolkningen, sier Aase.

Han mener at det er nærliggende å tro at angrepet kan ses som en reaksjon på det som skjer i Syria.

De pakistanske familiene var samlet på lekeplassen i anledning første påskedag, men flesteparten av de drepte var muslimer, opplyste politiet mandag.

29 av de 72 drepte var barn, og over 300 personer ble såret i angrepet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus