Meny

Ban beklager «misforståelse» om Vest-Sahara

Ban Ki-moon. Arkivfoto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon beklager «misforståelsen» etter at hans kommentarer om Vest-Sahara provoserte Marokko kraftig.

Landet reagerte på Bans henvisning til «okkupasjonen» av det omstridte territoriet Vest-Sahara da han besøkte en flyktningleir i Algerie. Marokko truet med å trekke seg fra FN-operasjoner verden over.

– Vi beklager misforståelsen og konsekvensene denne personlige ytringen medførte. Bruken av det ordet var ikke planlagt eller tilsiktet. Det var en spontan, personlig reaksjon, sier talsmann Stephane Dujarric.

Les også:  En million marokkanere marsjerte mot FN

Marokko aksepterte ikke ordbruken om det tidligere spanske territoriet, som ble annektert i 1975 og som Marokko anser for å være en integrert del av riket. Marokko foreslår selvstyre under marokkansk suverenitet for Vest-Sahara. Marokkanerne svarte på kommentaren ved å utvise de fleste sivile ekspertene tilknyttet et FN-oppdrag og stengte et militært forbindelseskontor.

Dujarric understreker at generalsekretæren ikke ønsket å fornærme Marokko og at FN, som leder meklingen i konflikten om Vest-Sahara, «ikke har valgt og ikke vil velge side i saken».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus