Palestinere ber FN granske «utenomrettslige drap»

Soldater bærer bort palestineren som ble skutt og drept i Hebron. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / NTB scanpix
Soldater bærer bort palestineren som ble skutt og drept i Hebron. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

PLOs generalsekretær ber FN granske «israelske utenomrettslige drap på palestinere» i forbindelse med den såkalte kniv-intifadaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saeb Erekat la fram kravet om gransking da han mandag møtte FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, bulgareren Nikolaj Mladenov.

Siden september i fjor er 207 palestinere drept, de fleste av dem i forbindelse med knivangrep på israelere i voldsbølgen som av noen omtales som kniv-intifadaen. Israel sier det har vært 211 knivangrep de siste seks månedene, i tillegg til skyteepisoder og angrep med kjøretøyer. Erekat bruker betingelsen «utenomrettslig drap» om alle de drepte palestinerne.

Les også: Palestiner drept av israeler i Hebron

Nylig filmet en palestinsk frivillig for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem etterspillet etter et knivangrep i Hebron. To palestinere knivstakk en soldat før de selv ble skutt. Mens soldaten blir ført inn i en ambulanse, ligger de to palestinerne på bakken. Plutselig hever en soldat geværet og skyter en av mennene – som fortsatt rører på seg – i hodet.

Soldaten som skjøt ble fredag framstilt for en militær domstol, mistenkt for drap. Statsminister Benjamin Netanyahu gikk nylig ut og støttet soldaten, og det har kommet mange støtteerklæringer i sosiale medier. Soldaten skal ha trodd at mannen han skjøt hadde på seg en bombevest.