Meny

Rykter ga falske forhåpninger til flyktninger i Hellas

Migranter og flyktninger sang og danset under det som ble en liten fest i leiren på grensa mellom Hellas og Makedonia. Foto: Marko Djurica / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håpefulle flyktninger returnerte til den greske grensebyen Idomeni ved grensa mot Makedonia da de hørte rykter om at piggtrådgjerdet ville bli revet ned.

– Vi hørte det i dag, at grensene skal åpnes, derfor er vi kommet. Ansatte i Røde Kors og 500 journalister fra over hele verden skal være med og hjelpe til, fortalte en ung syrer på stedet.

Flere hundre flyktninger som bor i leirene ved piggtrådgjerdet mellom Hellas og Makedonia, demonstrerte søndag med krav om at grensa åpnes.

Rundt 50.000 migranter og flyktninger sitter fortsatt fast i Hellas etter at landene på Balkan-ruta nordover i Europa stengte tidligere i mars.

Les også: Hellas forsøker å tømme leiren ved grensa til Makedonia

Arabiske folketoner

Mange bor fortsatt i telt ved småbyen Idomeni på grensa til Makedonia, der opptil 14.000 mennesker har vært bodd under svært elendige forhold.

I skumringen samlet flere hundre flyktninger seg ved den provisoriske leiren ved piggtrådgjerdet. De danset, sang, veivet med hvite servietter og holdt opp plakater med bønnen «åpne grensa».

En mann med megafon var forsanger mens demonstrantene stemte i til arabiske folkesanger.

– Vi er her i dag, og hver dag, fordi vi vil ikke gi opp, sier kvinnen Hana, som har flyktet fra Syria til Europa.

– Vi er mennesker og vi har rettigheter, det er derfor vi er her i dag, og vi kommer til å fortsette å protestere helt til grensene åpnes, tilføyer hun.

Les også: Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Slo ring om politiet

Tidligere på dagen hadde ryktene om at grensegjerdet skulle rives, fått flere til å vende tilbake til jernbanesporene.

Gresk opprørspoliti dannet en rekke for å hindre demonstrantene i å nå fram til gjerdet som skiller leiren fra Makedonia. Samtidig dannet flere hundre irakere og syrere en beskyttende lenke mellom politiet og en gruppe demonstranter som prøvde å marsjere mot gjerdet.

– Det var folk som vi ikke kjenner, som sa til oss at de ville hjelpe oss å åpne grensa klokka 12 i dag, men det var åpenbart ikke sant, sier den syriske flyktningen Hassan Fatuhlla til nyhetsbyrået AP.

Han har vært i leiren i 37 dager, og for ti dager siden fødte kona hans et barn i teltet de bor i, forteller han.

Les også: Flyktninger og menneskesmuglere pågrepet i Tyrkia

– Farlig

Greske myndigheter har sagt de vil prioritere å flytte migrantene fra Idomeni-leiren, og mange har flyttet inn i midlertidige tilfluktsrom.

– Folk har vært her svært lenge nå. Jeg tror det er farlig å krysse grensen, særlig for små barn, men hva skal vi gjøre, sier 24 år gamle Qasim Mosawy fra Afghanistan til AFP.

Busser transporterte fredag og lørdag vekk flyktninger og migranter som er blitt stående fast ved den gresk-makedonske grensen. Myndighetene jobber også med å bygge mottakssentre for opptil 30.000 migranter, i håp om å håndtere den kraftige økningen av flyktninger som følge av grensestengningene.

Les også: 1 million migranter til Hellas siden 1. januar 2015

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus