Meny

Propagandaballonger over Nord-Korea

En ballong med flygeblader som fordømmer Nord-Koreas leder Kim Jong-un fotografert nær den demilitariserte sonen som skiller de to nabostatene på Koreahalvøya. Foto: Kim Hong-ji / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av gassballonger har sørkoreanske aktivister sendt rundt 50.000 flygeblader med Pyongyang-kritisk budskap over Nord-Korea.

De konservative aktivistene, blant dem mange nordkoreanske avhoppere, har tatt i bruk ballonger som propagandaverktøy i årevis.

Slike aksjoner utløser vanligvis kraftige reaksjoner fra regimet i nord, og denne gangen skjer det mens det er økt spenning på Koreahalvøya.

Lørdagens opptrinn skjer på seksårsdagen for forliset av det sørkoreanske militærskipet Cheonan. 46 personer omkom, og Sør-Korea har anklaget Pyongyang for å ha senket båten.

Les også:  Sør-Korea vil slippe flygeblader over Nord-Korea

– Vi planlegger å sende totalt 10 millioner flygeblader inn i nord i løpet av de neste tre månedene. Det er en fordømmelse av Nord-Koreas atomprøvesprengninger, sier aktivisten og desertøren Park Sang-Hak til pressen.

På en av de tre ballongene som ble sendt opp fra byen Paju nær grensa til Nord-Korea, var det festet et stort banner med bilde av en smilende Kim Jong-un med en rakett i bakgrunnen.

– Send en ildstorm over atomgærningen Kim, lød slagordet.

Siden Nord-Korea utførte en kjernevåpentest i starten av januar har Sør-Korea gjenopptatt propagandasendingene via høyttaler på grens. Nord-Korea har blant annet svart med å sende egne flygeblader over den tung bevoktede grensa.

Les også: Sør-Korea turer med gjengjeldelse etter mineksplosjon

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus