Meny

Ordfører: – Flyplassbombene lå i koffertene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere politirazziaer i gang over hele Belgia. I et hus i Brussel er det funnet et IS-flagg og en bombe.

Bomben inneholdt blant annet spiker, skriver påtalemyndigheten i Belgia i en pressemelding. Det ble også funnet kjemiske produkter.

Huset som ble gjennomsøkt, ligger i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel.

– Aksjonene pågår i flere deler av landet og flere vitner blir avhørt, forteller lederen for den belgiske påtalemyndigheten, Frederic Van Leeuw.

Politiet mener de to mennene i svarte overdeler sprengte seg selv på flyplassen i Brussel. Bombene skal ha vært plassert i bagasjen på trallene. Den etterlyste mannen til høyre ble sett løpende fra flyplassen. Foto: Ap

Etterlyser mann

Politiet i Brussel etterlyser en antatt gjerningsmann etter tirsdagens terrorangrep. Han vises på et overvåkingsbilde sammen med to andre politiet tror er selvmordsbomberne bak de to eksplosjonene på flyplassen i Brussel.

– Et foto av tre terroristmistenkte ble tatt på Zaventem. To av dem er selvmordsbombere. Den tredje jakter vi på nå, sier Van Leeuw.

Vedkommende ble sett løpende fra flyplassen, opplyser en belgisk tjenestemann.

Politiet ber om publikums hjelp til å identifisere denne mannen. Bildet fra flyplassen viser mannen med briller, en svart hatt og hvit jakke. Han skyver en bagasjetralle foran seg og bærer en svart bag. Personer som har opplysninger loves full diskresjon.

Les også: Nordmann: – Folk ropte «bombe»

Bomber på tralle?

Selvmordsbomberne som angrep Zaventem-flyplassen utenfor Brussel, hadde bombene i koffertene, ifølge den lokale ordføreren.

– De kom i en taxi med koffertene. Bombene deres var i koffertene, sier ordfører Francis Vermeiren i Zaventem.

– De la koffertene på bagasjetraller, og to av bombene eksploderte. Den tredje la også sin på trallen, men han må ha fått panikk, og denne gikk ikke av, sier ordføreren.

På overvåkingsbildet fra flyplassen har alle de tre mistenkte bagasjetraller med bager eller kofferter på. De to som skal ha detonert sine bomber, har begge en hanske på venstre hånd. Belgisk politi mener hanskene kan ha blitt brukt til å skjule utløsere.

Sikkerhetssjef Per Nergaard i Norsk Folkehjelp, som har lang erfaring med minerydding og med eksplosiver fra Forsvaret, sier til NRK at i så fall kan det være snakk om en ny angrepsmetode.

– Hvis de har kjørt eksplosivene inn på bagasjetrallene, er dette en ny måte å gjennomføre selvmordsbombing på, sier Nergaard.

Les også: Terrorekspert overrasket over Belgia-angrep

IS har tatt skylden

Ekstremistgruppen IS har påtatt seg skylden for angrepet, men belgisk politi understreker at det ikke er bekreftet at IS står bak.

Foreløpig er det heller ikke mulig å si om det er noen sammenheng mellom angrepene i Brussel og angrepene i Paris 13. november i fjor. Salah Abdeslam, den antatte hjernen bak angrepene i Paris, ble pågrepet i Brussel i forrige uke.

I alt 130 mennesker ble drept i angrepene i Paris. Ulike medier opererer med forskjellig antall døde i Brussel. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er minst 30 personer drept.

Les også: Etter Belgia-terroren: – Vi er i krig

Les også: Frykter gjerningsmenn på rømmen etter Brussel-angrep

Les også: Disse tre mennene knyttes til flyplass-terroren

Les også: IS påtar seg ansvaret for angrepene i Brussel – varsler «svarte dager»

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus