Meny

En drept og to tatt etter angrep mot EU-base i Mali

Oversiktsbilde over Bamako. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede menn åpnet mandag ild mot et hotell i Malis hovedstad Bamako der EU-personell er stasjonert. En angriper er drept og to pågrepet, opplyser regjeringen i landet.

– En av angriperne er drept. Vi undersøker en sekk han hadde som kan ha inneholdt eksplosiver, sier oberst Salif Traoré, som er sikkerhetsminister i landet. Ifølge Traoré er to mistenkte pågrepet og sitter i avhør.

En kilde i EUs militære treningsoperasjon i Mali (EUTM Mali) sa tidligere at tre angripere var på frifot, i tillegg til den drepte.

Selskapet som driver hotellet, opplyser at angrepet er over sent mandag kveld. Et øyenvitne sier til Reuters at en av angriperne ble drept i skuddvekslingen, som skal ha vart i flere minutter.

Ifølge øyevitnet forsøkte angriperne å ta seg inn via hovedinngangen, der vakter tok oppstilling og løsnet skudd.

Norske soldater

Både Norge og Sverige har personell i Bamako, men ingen av disse er blitt berørt av angrepet.

– Samtlige av de rundt 70 norske soldatene som er på plass i Mali er gjort rede for. Ingen av dem var involvert i hendelsen, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, til NTB.

De norske soldatene er i Malis hovedstad som en del av FN-operasjonen MINUSMA.

– Disse er innkvartert i militærleiren Camp Bifrost, som ligger i en annen del av Bamako, sier Moen. Et norsk Hercules-fly er stasjonert i Mali.

Besøkte Mali

Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkte leiren torsdag i forrige uke.

Sikkerheten er svært dårlig i Mali, noe som gjør det vanskelig å drive både humanitær og fredsbevarende innsats.

– Vi ser vårt bidrag som et bidrag både til internasjonal fred og sikkerhet og vår egen fred og sikkerhet. Et stabilt Mali vil bidra til en stabil region, og det er også viktig for stabiliteten i Europa, sa forsvarsministeren i forbindelse med besøket.

En EU-styrke er også stasjonert i landet for å trene opp den maliske hæren. Norge har tilbudt et bidrag på inntil ti personer til denne styrken, som kan komme på plass i løpet av 2016.

Al-Qaida

Det er ennå ikke klart hvem som står bak angrepet. Så sent som i november i fjor ble 19 personer drept under et angrep mot Radisson Blu hotellet i Bamako som al-Qaida i det Islamske Maghreb (AQIM) hevdet å stå bak.

Samme organisasjon hevdet også å stå bak et terrorangrep mot turister ved tre hoteller i Elfenbenskysten tidligere denne måneden, der 16 mennesker ble drept.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus