Meny

Selvmordsangrep i gågate i Istanbul

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang er Tyrkia rammet av et selvmordsangrep. Denne gang ble to amerikanere og to israelere drept da en selvmordsbomber slo til i en travel handlegate i Istanbul.

Amerikanske myndigheter opplyser at to amerikanske statsborgere var blant de drepte. I tillegg er to israelere drept, ifølge israelske myndigheter. De første meldingene gikk ut på at tre israelere og en iraner var drept.

36 mennesker ble såret i angrepet, deriblant tolv utlendinger. Så langt er det ikke noe som tyder på at nordmenn er rammet, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Flere israelere samt en gruppe irske turister er blant de sårede.

Gjerningsmannen utløste en bombe i nærheten av et kjøpesenter og et fiskemarked i Istiklal Caddesi, en populær gågate ikke langt unna Taksim-plassen.

– Vi hørte en kraftig eksplosjon og løp bort til vinduet. Der så vi kroppsdeler som hadde festet seg til ruta, forteller Ahmet, som bor like ved stedet hvor bomben eksploderte.

Fordømmer

Opptak fra et overvåkingskamera viser en ildkule i nærheten av en gruppe tilfeldige forbipasserende, som styrter vekk for å søke dekning.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu fordømmer angrepet og sier landet vil fortsette kampen mot terrorisme.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer selvmordsangrepet og kaller det en krenkelse av uskyldige sivile og av NATO-medlemmet Tyrkia.

Angrepet fordømmes også av andre internasjonale aktører, blant annet Iran og Tyskland. Også utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet.

– Ble redd

Gjerningsmannen ønsket egentlig å ramme et sted hvor det befant seg enda flere mennesker, hevder en kilde med en høy stilling i den tyrkiske staten overfor nyhetsbyrået Reuters. I stedet skal han ha utløst bomben i frykt for politiet.

Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for angrepet. Foreløpige funn tyder på at PKK eller en annen væpnet kurdisk gruppe kan ha utført terroraksjonen, hevder tyrkiske myndigheter. En annen mulighet er at ekstremistgruppa IS står bak ugjerningen.

Flere kjøpesentre og butikker som tilhører internasjonale kjeder, ligger langs Istiklal Caddesi, som er en av Istanbuls mest kjente gater.

Flere angrep

Istanbul er Tyrkias økonomiske sentrum og Europas største by med 14 millioner innbyggere innenfor kommunegrensene.

Turismen er en viktig næring i byen som i sin tid var hovedstad i Øst-Romerriket og deretter verdens største by i deler av middelalderen.

Men turismen i hele Tyrkia er for tiden hardt rammet av stadige terrorangrep, krigen i nabolandet Syria og et svært anstrengt forhold til Russland etter at Tyrkia i fjor skjøt ned et russisk kampfly.

Siden i fjor sommer har det til sammen vært minst seks terrorangrep og bombeaksjoner i Tyrkia. 37 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i Ankara forrige helg.

Tysklands utenriksstasjoner og skoler i Tyrkia ble nylig stengt av frykt for et mulig nært forestående nytt terrorangrep.

Våpenhvile kollapset

En væpnet kurdisk gruppe har påtatt seg ansvaret både for selvmordsaksjonen i Ankara forrige helg og en bombeeksplosjon i samme by i februar.

Våpenhvilen mellom Tyrkias regjering og kurdiske opprørere kollapset i fjor, og en tyrkisk militæroperasjon mot væpnede kurdiske grupper skapte en borgerkrigslignende situasjon sørøst i landet tidligere i vinter.

Lørdag skal det ha vært færre mennesker enn vanlig i sentrum av Istanbul på grunn av terrorfaren. Politiets beredskap har vært høy også på grunn av at landets kurdiske befolkning feirer nyttår mandag.

Les også: Utbrytergruppe fra PKK tar på seg ansvar for Ankara-angrep

Se video fra handlegata her:


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus