Meny

Al-Qaida hevder å stå bak Algerie-angrepet

Arkivbilde av gassanlegget Krechba sør i Algerie. Al-Qaida sier de står bak rakettangrepet mot anlegget fredag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaidas fløy i Nord-Afrika (AQIM) hevder å stå bak rakettangrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie. Ingen ble skadd i angrepet.

Flere raketter ble avfyrt mot anlegget i 6-tiden på morgenen, som Statoil, BP og det statlige algeriske selskapet Sonatrach driver.

Tre av de 600 ansatte ved anlegget arbeider for Statoil. Ingen ble skadd i angrepet.

Til sammen tre eller fire panservernraketter ble avfyrt, opplyser en kilde med kjennskap til situasjonen til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge Statoil forårsaket angrepet tre nedslag inne på anleggsområdet.

– Vi har vært i kontakt med våre tre ansatte på Krechba. Alle er uskadd og i sikkerhet, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB fredag ettermiddag.

Én av de tre Statoil-ansatte ved anlegget er norsk. De to andre er også i landet på utenlandskontrakter

– Algeriske militære og myndigheter har ansvar for sikkerheten i Algerie og rapporterer om at de har kontroll og at det er rolig i området rundt anlegget, sier Glad Pedersen.

Statoil kan foreløpig ikke gi informasjon om skadeomfang på området.

Les også: Rakettangrep mot Statoil-anlegg i Algerie

– Terrorister

Beredskapsorganisasjonen i Stavanger er mobilisert etter angrepet. Det samme er Joint Venture-organisasjonen i Hassi Messaoud.

En ansatt ved anlegget som nyhetsbyrået AFP har snakket med, beskriver angriperne som terrorister.

– Det ser ut til at rakettene ble avfyrt svært langt unna, sier mannen, som ikke ønsker å bli navngitt.

Virksomheten ved anlegget ble stanset etter angrepet av hensyn til sikkerheten.

– Trusselbildet blir vurdert fortløpende, og produksjonene er stengt som følge av beredskapssituasjonen, opplyser Glad Pedersen.

Stig Lægreid, ansattrepresentant i Statoils styre, mener avveiningen mellom sikkerhet for ansatte og økonomiske muligheter må diskutere åpent etter hendelsen fredag.

– Det er krevende omgivelser i Algerie, og det er utfordrende for Statoil å skape en sikker situasjon for ansatte, sier Lægreid til Stavanger Aftenblad.

De ansatte ved gassanlegget jobber for BP, Sonatrach og Statoil. Produksjonen begynte i 2004.

– Nære på

Det algeriske nettstedet Algerie-Focus skriver at det var nære på at angrepet utviklet seg til en situasjon som ville ha minnet om angrepet på gassanlegget i In Aménas i 2013. Den gang ble flere hundre ansatte tatt som gisler og 40 drept. Av de drepte var fem norske Statoil-ansatte.

Angrepet fredag ble raskt stanset takket være den algeriske hæren, opplyser ikke navngitte kilder til Algerie-Focus. En sikkerhetssone rundt anlegget skal ha bidratt til at gjerningsmennene ble drevet tilbake.

Etter angrepet tok hæren kontroll over området, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Algeriske soldater tok opp jakten på angriperne, men foreløpig er det ikke meldt om pågripelser eller kamper.

Al-Qaida og IS

Selv om sikkerhetssituasjonen i Algerie er forholdsvis stabil, er ytterliggående islamistiske grupper aktive i deler av landet.

Både Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og IS skal ha folk i enkelte områder. Væpnede islamister opererer blant annet i fjellene øst for hovedstaden Alger og i Sahara-ørkenen sør i landet.

Myndighetene både i Algerie og andre nordafrikanske land er bekymret for at IS-krigere beveger seg over grensene fra Libya. Her har IS tatt kontroll over betydelige områder og angrepet oljeanlegg og havner. Også i Tunisia har IS gjennomført flere terrorangrep.

Kaoset i Libya etter diktatoren Muammar Gaddafis fall i 2011 har gjort det lettere for ekstremistene å få fotfeste her. Gaddafi ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus