Europas mest ettersøkte mann pågrepet i Brussel

Her blir den terrormistenkte arrestert. Se video.

Salah Abdeslam, en av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene som har vært på frifot, ble pågrepet i en dramatisk politiaksjon i Brussel fredag. Frankrike vil nå kreve ham utlevert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ham, opplyste Belgias asyl- og migrasjonsminister Theo Francken kort tid etterpågripelsen.

– Denne kvelden har vært en suksess i kampen mot terror, sa Belgias statsminister Charles Michel under en pressekonferanse med Frankrikes president François Hollande senere på kvelden.

– Abdeslam var direkte involvert i planleggingen av Paris-angrepene og vi vil kreve ham utlevert, la Hollande til.

Belgisk påtalemyndighet opplyser fredag kveld at til sammen fem personer ble pågrepet. Tre av dem tilhører samme familie og er siktet for å ha hjulpet til å skjule Abdeslam.

Les også: Dramatisk politiaksjon i Brussel

Skutt i kneet

Ifølge den belgiske avisen Het Laatste Nieuws ble Abdeslam skutt og såret i kneet da antiterrorpolitiet slo til mot en leilighet i Rue des Quatre Vents i Brussel-bydelen Molenbeek.

Abdeslam er ifølge påtalemyndigheten kun lettere såret.

TV-bilder viste hvordan politiet halte en mann med en hette over hodet ut av bygningen og inn i en bil.

En annen mistenkt ble pågrepet samtidig, mens en tredje forskanset seg inne i bygningen. Noen timer senere ble det hørt to eksplosjoner fra det samme området, og belgiske medier meldte deretter at også tredjemann var pågrepet.

Fant fingeravtrykk

Belgisk politi har siden tirsdag jaktet på to menn som unnslapp under en tilsvarende politiaksjon i Brussel-bydel Forest, der en 35 år gammel algerier ble drept og fire politimenn ble såret.

Les også: Fingeravtrykk fra Salah Abdeslam funnet i leilighet i Brussel

Ifølge den belgiske påtalemyndigheten var Abdeslam trolig en av mennene som flyktet, og fingeravtrykkene hans ble funnet i leiligheten det ble slått til mot.

Belgisk politi har jaktet på 26-åringen i fire måneder, men uten hell før nå. Etterforskningen viste at han befant seg i Paris under terroraksjonen, for deretter å flykte tilbake til Belgia. Noen uker senere forsvant alle spor etter ham.

Barndomsvenn

Salah Abdeslam er en av to antatte gjerningsmenn fra Paris-angrepene som har vært på frifot. Den andre, 31 år gamle Mohamed Abrini, ble sett sammen med Abdeslam på en bensinstasjon to dager før angrepene. Bilen de to kjørte ble senere benyttet i angrepet.

Abdeslams bror Brahim, som sprengte seg i lufta utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan i Paris, ble gravlagt i Brussel torsdag.

Salah Abdeslam var også barndomsvenn med den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abaaoud, som ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis fem dager etter terrorangrepene.

Flere av de andre som sto bak terroren som kostet 130 mennesker livet i Paris, kom også fra Brussel-bydelen Molenbeek, Bydelen har lenge vært kjent som et arnested for radikal islamisme.

Se video av terrorjakten her:

Personvernpolicy